Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Jed, brez katere ni Velike noči!

Pred vrti je Velika noč – za nekatere največji krščanski praznik, za druge »šega in navada«. Ne glede na njeno dojemanje, pa je dejstvo, da pomeni neko prelomnico v letnih časih, ko se poslovimo od zime in se pripravimo na toplejši del leta. Do velike noči imajo gospodinje veliko opraviti: hiša mora biti pospravljena od kleti do podstrehe, okna pomita, perilo oprano in prelikano, pripravljene pa morajo biti tudi številne jedi. In prav velikonočne jedi imajo pomembno mesto v velikonočnem praznovanju. Če bi velikonočni zajtrk začeli drugače kot s potico, šunko, pirhi in hrenom, bi bilo nekaj zelo narobe. Seveda se ni treba tako zelo strogo držati tradicije in lahko kakšno jed tudi dodamo, jo postrežemo za kosilo ali na velikonočni ponedeljek. Pomembno je zgolj to, da se družina zbere ob bogato obloženi mizi in uživa ob dobri domači hrani!

Da vaša miza ne bo ostala prazna, vam ponujamo recept za pripravo tradicionalne slovenske velikonočne jedi: kuhane šunke v testu.


Sestavine za 6 ljudi

0,75 kg prekajene šunke v kosu

45 g gorčice

300 g moke

15 g svežega kvasa

2 žlici mlačnega mleka

1 žlička sladkorja

0,5 žličke soli

40 g masla

2 dl mlačnega mleka

1 jajce

Kuhana šunka v testu

Če šunka še ni skuhana, jo v loncu zalijemo s hladno vodo. Na srednji temperaturi jo kuhamo eno uro. Ko je kuhana, pustimo, da se ohladi v vodi, v kateri se je kuhala.

Medtem ko se šunka kuha, pripravimo testo. Kvas nadrobimo v skodelico, dodamo žličko sladkorja, 2 žlici mlačnega mleka in žličko moke. Premešamo, pokrijemo in pustimo vzhajati deset minut. Moko presejemo in jo vsujemo v skledo. Po robu posolimo, v sredi pa naredimo jamico, v katero vlijemo kvasec, ki ga pomešamo z malo moke in pustimo, da vzhaja še deset minut.

V lončku z mlekom stopimo maslo, ohladimo do mlačnega in zmes polijemo po moki. Zamesimo testo, ki mora biti gladko in voljno ter se ne sme oprijemati rok in posode.

Iz testa oblikujemo kroglo, jo pokrijemo in pustimo počivati na toplem tako dolgo, da se prostornina testa podvoji (približno eno uro), nakar ga dobro pregnetemo, oblikujemo v kroglo, pokrijemo in pustimo ponovno vzhajati.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo približno 2 cm debelo. Na sredino položimo osušeno šunko, jo premažemo z gorčico in iz vseh strani ovijemo s testom. Robove dobro stisnemo skupaj, da se testo med peko ne bo odprlo. Šunko v testu položimo v pekač tako, da so stiki testa na spodnji strani. Pred peko jo iz vseh strani premažemo z razžvrkljanim jajcem, na vrhu pa naredimo majhno luknjo, iz katere bo lahko med peko uhajala para.

Šunko v testu pečemo v ogreti pečici približno eno uro. Po 20 minutah peke jo pokrijemo s peki pairjem, ki ga zadnjih nekaj minut peke odstranimo, da se testo lepo zapeče in dobi zlato rjavo barvo.



Oglejte si tudi