Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Vrnili so se po svojega letalca

Leta 1944 je pri Zavrhu nad Borovnico strmoglavil bombnik B24H Liberator, pri čemer je umrl en član posadke, ki naj bi ga pokopali pri cerkvi sv. Štefana. Letos poleti je ponj prišla ekipa ameriškega ministrstva za obrambo.
Prvi bombni napad na Borovnico

Dobro leto po izkopu enaintridesetih žrtev iz Krimske jame je sredi poletja na nasprotni strani borovniške doline svoj epilog končno dočakalo še eno poglavje iz druge svetovne vojne - strmoglavljenje ameriškega bombnika B-24H-5-FO Liberator v bližini Zavrha. Borovniška šolska kronika dogodek tistega dne beleži kot prvi bombni napad na Borovnico: »Dne 25.2.1944. je ob 10.45h letelo 30 letal nad Borovnico in odvrglo nad in pod žel. progo vzh. od žel. viadukta 12 bomb, ki je bila tudi poškodovana, poškodovano je bilo polje oz. travniki v logu pri Bregu.« Letala 451. bombne skupine, 724. bombne eskadrilje so sicer ta dan iz Barija poletela nad vojaške cilje v Regensburgu, Nemčija. 25 letal je bilo tedaj sestreljenih, eno izmed njih nad borovniško dolino. Devet članov posadke je varno izskočilo iz gorečega letala, strelec v repu pa iz neznanih razlogov tega ni storil. Preživele zavezniške letalce so polovili v okolici Borovnice in jih poslali v ujetniška taborišča, kjer so dočakali konec vojne, osvoboditev in srečno vrnitev v domovino. Ostanki preminulega letalca pa naj bi tedaj svoje mesto počitka našli pri cerkvi sv. Štefana na Pokojišču. Tod je po vojni zrasel nagrobni spomenik padlim partizanom, ki pa po spletu različnih okoliščin nosi zapis o »neznanem letalcu iz Avstralije«.

 

ZDA pridejo po svojega letalca

Zgodovinar in publicist Raul Semenič, ki je preiskoval usodo letala, sestreljenega pri Logatcu, je ugotovil tudi identiteto preminulega letalca iz letala, sestreljenega pri Zavrhu. Skupaj z Renato Gutnik sta uspela v ZDA najti njegove svojce in skupno so o zadevi obvestili pristojne institucije tako doma kot v tujini, obenem pa sta pridobila še vsa potrebna soglasja za prekop ostankov. Leta 2012 je primer pod drobnogled vzela že agencija ameriškega obrambnega ministrstva zadolžena za vojne ujetnike in pogrešane v akciji (Defense POW/MIA Accounting Agency (DPAA)), a se tedaj za izkop niso odločili. Julija letos pa so na Pokojišče le poslali devetčlansko ekipo, ki so jo sestavljali tako pripadniki vojske kot civilni strokovnjaki (arheolog, antropolog,…). Zakoličili so območje 2x2 metra v okolici »nagrobnega« spomenika pri cerkvi sv. Štefana in pričeli s strokovnim izkopom po arheološki metodi. Na vsesplošno presenečenje so že kmalu dosegli skalno podlago, v zemlji okoli spomenika pa ni bilo ne duha ne sluha o človeških ostankih. »Meni so rekli, da je bil letalec pokopan skupaj z dvema partizanoma in dvema sodelavcema okupatorja. Da so pod spomenikom štiri krste in vreča z ostanki nepoznanega vojaka na vrhu. Ampak ob izkopu območja okrog spomenika smo ugotovili, da tu ni prav ničesar,« mi je na delovišču pojasnjeval vodja ekipe Brandon Lucas. Potem pa je prišlo do preobrata: »K nam je prišel domačin, ki je rekel, da je na Pokojišču živel njegov stric in ga je kot otroka peljal k cerkvi, kjer mu je pokazal lokacijo groba neznanega letalca. Tako smo pričeli izkopavati na severni strani cerkve in na točno isti lokaciji, ki jo je pokazal, našli človeške ostanke ene osebe. Dele, ne polno okostje.« K temu so verjetno »pripomogla« tudi zemeljska dela, ko so tod pred leti polagali strelovod in cevi za odvodnjavanje. Ekipa je zato pristopila k postopnemu izkopu celotne severne strani po kvadrantih 2x2 metra. »Ko v enem teh kvadrantov ne bomo našli ničesar več, bomo zaključili z delom. Vse ostanke bomo nato predali uradnim slovenskim institucijam, ki bodo v sodelovanju z znanstveniki iz ZDA opravile DNK preiskave. Če se izkaže, da ne gre za ameriškega letalca, bodo ostanki ostali v Sloveniji in se boste sami odločili kaj z njimi,« je nadaljnje korake razložil g. Lucas. »DPAA predvideva, da bo postopek identifikacije potekal najmanj leto dni. V kolikor bo rezultat pozitiven, bodo ZDA prevzele še ostale posmrtne ostanke in letalca z vojaškimi častmi pokopale v Santa Fe-u. V kolikor bodo rezultati negativni, identifikacijske postopke prično izvajati predstavniki avstralske vojske. Na dan, ki je napisan na spomeniku (24. 2. 1944) je namreč izginil avstralski bombnik Wellington, ki je zvečer bombardiral Steyr in se ni več vrnil v svojo letalsko bazo. V kolikor bi bili tudi ti rezultati negativni, posmrtne ostanke ponovno pokopljemo v grob na Pokojišču,« pa je še dodala ga. Gutnik. O zadevi bomo še naprej seveda izčrpno poročali tudi v Našem časopisu.

 

Damjan Debevec, Foto: Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji

Oglejte si tudi