Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Dogajajo se drzne tatvine, zato pozor!

Na   Policijski   upravi   Ljubljana   opažajo   pojav  drznih  tatvin  iz stanovanjskih  hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način,  oškodovance  pa  zavedejo  do  te  mere, da preteče kar nekaj časa, preden  ugotovijo, da so bili okradeni. »O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali  tudi  v  medijih,  vendar  opažamo  da so ljudje še vedno premalo previdni  ali  pozorni  do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.  Žrtve pa so predvsem starejši občani,« so sporočili iz PU Ljubljana. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom  (bodisi  da  so  serviserji,  bodisi  da so prišli odkupit staro železo,  da  prihajajo  iz  elektro  službe  in si ogledujejo teren, kje bi postavili  nove  daljnovode,   da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih  tako  zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo  odsotnost  takrat  izkoristijo  drugi  storilci in v času pogovora vstopijo  v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter  nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa  se  vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

»Občanom  tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves  čas  pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno  naj zaklenejo  hišo,  ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo  samo  za  vogal«.  Ob  tem  pa  naj  bodo  pozorni  na videz oseb (oblačila,  govor,  posebnosti)  ter  vozilo  s  katerim  so  se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).«

V  kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. PP Vrhnika je v letošnjem letu obravnavala že 7 primerov drznih tatvin. (gt)

Oglejte si tudi