Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Kanalizacija: pripravljajo razpis za izbiro izvajalca

Občinska uprava se pripravlja na začetek večmilijonskega projekta gradnje kanalizacije s čistilno napravo. Najprej bodo izbrali izvajalca.

Potem ko je občina konec oktobra na mizo dobila zagotovilo Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko o finančni podpori kanalizacijskemu projektu, ni bilo veliko časa za veselje. Kot nam je pojasnila Marjeta Sternad Kuharič, so že napeli moči in začeli pripravljati razpisno dokumentacijo za izbiro izvajalca del. Na občini nam sicer v tem trenutku niso znali povedati, kdaj naj bi bil razpis objavljen. Računajo, da na začetku prihodnjega leta, a kot dodajajo, ni vse odvisno le od njih: »Objava razpisa je odvisna tudi od ministrstva za okolje in prostor, saj moramo razpisno dokumentacijo pred objavo v pregled in usklajevanje poslati tudi njim.«
Kot smo še izvedeli, je evropski denar za gradnjo kanalizacije zagotovljen in ga občini nihče več ne more izmakniti. »Do te odločitve so, če si predstavljamo žakelj denarja, bili cekini v njem z dogovorom za razvoj regije rezervirani za našo občino. V tem času smo bili še vedno v konkurenci z ostalimi občinami. Z odločitvijo, ki smo jo dobili oktobra, pa smo mi te cekine, če povem poenostavljeno, dejansko dobili iz žaklja in bodo v državnem proračunu namenjeni nam, da jih počrpamo skladno z dinamiko izvajanja projekta. Teh sredstev nam nihče ne more več vzeti. V času dogovora je bilo to še možno, zdaj pa ne več,« je razložila direktorica OU. Občino tako po mnenju župana Stanovnika čaka največji izziv v zgodovini občine. Za naložbo v vrednosti 17,63 milijona evrov bo kohezijski sklad prispeval 7,65 milijona evrov, proračun Republike Slovenije bo zagotovil 1,35 milijona, preostanek pa Občina Log - Dragomer. 

Predvidoma do konca leta 2022 bo v okviru projekta zgrajenih 23 km kanalizacije in čistilna naprava v velikosti 5000 populacijskih enot. Z uresničitvijo projekta se bo zmanjšala količina škodljivih snovi v vodi in izboljšala kakovost površinskih in podzemnih voda, kar bo prispevalo k boljšim življenjskim pogojem in boljšemu zdravju 3.524 prebivalcev občine Log - Dragomer. Projekt, ki je del dogovora za razvoj osrednjeslovenske regije, bo vplival na izboljšanje učinka čiščenja širšega območja reke Ljubljanice. Z izgradnjo kanalizacijskega sistema se bo zmanjšalo onesnaženje tal zaradi odvajanja vode iz greznic, s čimer se bo ustavilo tudi onesnaževanje vodnih virov. Sistem ravnanja s komunalno odpadno vodo je namreč zasnovan kot neprepusten sistem, ki prepreči iztekanje odpadne vode v tla in naprej v podtalnico. Naložba bo zagotovila preventivno ukrepanje za preprečevanje, omejevanje in zmanjševanje škodljivih vplivov na okolje tako, da se okoljska škoda odpravlja pri viru onesnaženja.


V. L. 

Oglejte si tudi