Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Jože Rode postal častni občan

Vrhnika, 10. maj – Letošnja slavnostna akademija ob občinskem prazniku je bila posebna, kar nenazadnje tudi pritiče Cankarjevemu jubilejnemu letu. Delu proslave, literarnemu glasbenemu večeru, je bilo namreč mogoče v živo prisluhniti preko radijskih valov ali si ga ogledati na spletni strani. Podelili so tudi občinska priznanja: Jože Rode je bil imenovan za častnega občana, Milan Jerman in Marko Fabiani sta prejela zlati plaketi, Slavka Štirn in Franjo Čretnik srebrni, Marjeta Novljan in Društvo ljubiteljev narave in običajev Notranjske bronasto, štab občinske Civilne zaščite pa je prejel tako imenovano županovo priznanje.
Govornik slavnostne akademije, ki so se jo udeležili številni župani sosednjih občin, častni občani Vrhnike, podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz, občinski svetniki ter drugi gostje, je bil župan Stojan Jakin. Ta je pohvalil dejavnost društev in posameznikov, ki se zasebno ali službeno razdajajo za blagor širše lokalne skupnosti. Ti ne smejo ostati spregledani, zato je občinski prazniki dober trenutek, da se jim zahvalimo, je menil. Spregledani pa ne smejo ostati tudi projekti občine v zadnjih dveh mandatih, kot je izgradnja kanalizacijskega omrežja in čistilne naprave, nov vodni vir v Bevkah, novi metri asfalta, izgradnja tržnice, obnova vrtca, obnova nekdanje šivalnice v objekt s knjižnico, muzejem in šolskimi prostori ter nenazadnje tudi obnovljen Cankarjev dom. »Kdo ve, mogoče se je tudi zato število nočitev na Vrhniki v zadnjih šestih letih povečalo za 170%,« je dejal govornik in dodal, da dela še ne bo zmanjkalo, saj bo potrebno do konca zgraditi prizidek k zdravstvenemu domu, k Slomškovi šoli in urediti del Tržaške ceste od Kulturnega centra proti Logatcu. Novemu občinskemu vodstvu je še položil na srce, naj ne spregleda projektov in hkrati pripravljenost države za nov avtocestni priključek v Verdu.

Župan je podelil tudi priznanja. Najvišje možno – naziv častnega občana – je prejel pisatelj, dramaturg, urednik in dramatik Jože Rode z Vrhnike (poleg priznanja je prejel še sliko Ivana Cankarja, ki jo je naslikal akademski kipar mag. Bojan Mavsar). Zlato plaketo sta prejela Marko Fabiani, violinist, dirigent in vsestranski glasbenik ter Milan Jerman za njegovo delovanje v Društvu upokojencev Vrhnika in Planinskemu društvu Vrhnika. Srebrno plaketo sta prejela Slavka Štirn, vsestransko aktivna humanitarka, organizatorka in pevka ter  Franjo Čretnik za njegov prispevek na področju preventive v gasilstvu in prometni varnosti. Bronasto plaketo sta prejela Marjeta Novljan za njen doprinos h kakovosti MePZ Ivana Cankarja Vrhnika in za aktivno delovanje v okviru Zveze kulturnih društev ter Društvo ljubiteljev narave in običajev Notranjske za dolgoletno ohranjanje kulturne in naravne dediščine. Poleg tega je župan podelil še tako imenovano »županovo priznanje«, ki jo je prejel Štab Civilne zaščite Vrhnika za njegov doprinos pri lanskem požaru v Kemisu.

Kot rečeno je del prireditve bilo mogoče spremljati tudi preko radijskih valov in interneta. Program sta neposredno prenašala 3. program Ars, slovenski program Radia Trst – RAI, s pol urnim zamikom pa še 1. program Radia Slovenija. Video prenos dogodka je potekal na MMC-jevi spletni strani in na Arsovi facebook strani. Predvajan je bil literarno glasbeni del (50 minut) večera »Skozi življenje Ivana Cankarja«. Scenaristka večera Nives Kovač je življenje velikega književnika predstavila s poezijo in odlomki njegovih črtic, dramskih del in pisem. Cankarjeva besedila so pod vodstvom režiserja Jožeta Valentiča interpretirali igralci Pavle Ravnohrib, Robert Prebil, Žan Perko, Nataša Keser, Lara Wolf Završnik, Lena Hribar in Ana Špik. V glasbenem delu so sodelovali Dejan Mesec, Marta Kržič, Nastja Cajhen Rode in Oktet Raskovec. Radijski del večera sta povezovala Maja Moll in Ivan Lotrič, preostali del pa Sanja Rejc. Velja še omeniti svečani mimohod praporov vseh vrhniških društev in organizacij, ki je v teh letih postal že tradicionalni spremljevalec slavnostne akademije.

 

Gašper Tominc

 

 

 

Oglejte si tudi