Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Stari zakon o vodah je omogočil izgradnjo KEMIS-a in pozidavo priobalnega pasu z zasebnimi hišami

Nekateri občani ste se obrnili name z vprašanjem kaj si mislim o noveli zakona o vodah in o razpisanem referendumu. S tukaj zapisanim ne želim prepričevati, temveč bom samo predstavil svoje mnenje skozi težave, ki jih je obstoječi zakon o vodah povzročil občini Vrhnika.
Menim da je pri polemikah primanjkovalo konkretnih argumentov in primerov iz prakse. Razprave so se razvile v svojevrstno športno navijanje in delitev na naše in vaše. Vsaka menjava oblasti se zgodi takrat, ko ljudje želijo spremembo. Tako na državnem nivoju, kot na občinskem. Za vsako spremembo pa so osnova spremenjena pravila. V primeru voda je to zakon. In stari zakon o vodah je za Vrhniko škodljiv. Navajam tri aktualne probleme, ki so posledica prejšnjega zakona o vodah.
Prejšnji zakon je omogočil izgradnjo podjetja Kemis na priobalnem pasu potoka Tojnica, malo pred izlivom v reko Ljubljanico.
Prejšnji zakon je tudi dovoljeval, da so nekateri pozidali priobalni pas Ljubljanice in s tem onemogočili ureditev sprehajalnih poti ob Ljubljanici, kot je na primer v Športnem parku Vrhnika. Tretja težava s katero se soočamo, pa je ta, da zaradi zasebnega lastništva ne moremo urediti Močilnika - izvira reke Ljubljanice, ki bi moral biti naš ponos.
Zaradi naštetih težav, ki niso edine, vem da je prejšnji zakon slab in pomanjkljiv, zato ga je potrebno spremeniti.

Župan Daniel Cukjati

Oglejte si tudi