Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Barjani pri Supotskem slapu

Na Gregorjevo smo se Barjani z Vrhnike odpeljali v smeri Primorske. Cilj našega pohoda je bil  Supotski slap. V programu je bil že februarja, pa smo ga zaradi slabega vremena takrat preložili. Tokratna odločitev za obisk Supotskega slapa je bila prava, saj si lepšega vremena ne bi mogli želeti, velika udeležba Barjanov pa je tudi potrdila, da smo si vsi želeli pohoda po lepem Koprskem gričevju.

V vasi Šmarje nad Koprom smo izstopili iz avtobusa in že prvi hip nas je očaral lep pogled na Koper in celotni Tržaški zaliv z zasneženimi  Alpami in Dolomiti v ozadju. Po severni strani pobočja smo krenili proti Pomjanu. Hitro smo ugotovili, da je to področje značilne kamenine, imenovane fliš, ki je sestavljena iz plasti peščenjaka, laporja in glinastega skrilavca. O tem nam je več povedala naša vodnica Sonja. Iz peščenjaka so domačini v preteklosti gradili svoja domovanja in suhozide, ki smo jih nato srečevali vso našo pot.

Ko smo prispeli v Pomjan, smo se ustavili pred manjšo cerkvico Marijinega rojstva. Tu nam je Sonja več povedala o vasi Pomjan, ki je bila v času vojne požgana, a so jo domačini lepo obnovili in vas je ponovno zaživela kot tipična primorska vas. V Pomjanu se pričenja tudi lepo označena  krožna pot, imenovana »Za srce in dušo« in njene rdeče-modre oznake so nas spremljale vso pot proti Supotskem slapu. Krenili smo po poljskih kolovozih mimo številnih vinogradov in oljčnih nasadov, ki so ograjeni s kamnitimi suhozidi. Med potjo smo opazovali vrsto spomladansko prebujenih rastlin.

Prispeli smo do Supotskega slapa, ki pa ga ni bilo, saj je bila struga potoka  zaradi daljšega sušnega obdobja suha. Ker smo bili že na začetku pripravljeni na to, smo se pač zadovoljili s pogledom na mogočno ploščato skalo, preko katere naj bi se voda spuščala v globino.

Pot smo nadaljevali mimo delno zapuščene kmetije in na novo urejenih oljčnih nasadov in se vrnili v Pomjan. Med potjo nam je Sonja pokazala še zanimiv kamen s fosilnimi sledmi  hranjenja, ki so se ohranili v tej kamenini.

V Pomjanu smo se odpravili do večje cerkve sv. Jurija in na rob Pomjanskega hriba, kjer smo ponovno občudovali prelep razgled na Koprski in Tržaški zaliv in celotno primorsko zaledje od Koštabone in vse do do Vremščice in Slavnika.

Čudovit pohod smo zaključili v gostišču v Šmarju, z odličnim ričetom, od tod pa sta nas vse do Vrhnike v avtobusu grela toplo sonce in dobra volja po lepem pohodu z razpoloženimi  Barjani.

Napisala: Dragica in Andrej Verbič

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Stane in Franci Kržmanc in Andrej Verbič

Film: Stane Kržmanc

Oglejte si tudi