Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
34°C
18°C
JUTRI
28°C
18°C

Kino Vrhnika: CANKAR

Organizator: Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, Kino Vrhnika
Vstopnina: Vstop prost
Deli

 Film z delovnim naslovom Cankar odpira vprašanje, kako se je v dobrih stotih letih izoblikoval mit o največjem slovenskem pisatelju Ivanu Cankarju.

Cankar je večino del ustvaril v dunajskem delavskem predmestju Ottakring, kjer je pri družini Löffler najel majhen kabinet. Sprva se je približal svoji gospodinji, čez nekaj let pa njeni odraščajoči hčeri Steffi. Tu se je izoblikoval kot socialni demokrat in besedila prežema boj zoper krivice in hipokrizijo meščanske družbe. Cankarjevi interpreti so se v vseh obdobjih trudili, da bi zmanjšali moč njegovih političnih sporočil, zato so poudarjali predvsem dogodivščine iz njegove mladosti, ljubezen do matere in hrepenenje.

Dokumentarni del filma spremlja najpomembnejše dogodke ob 100-letnici njegove smrti. Vrača se k izvirnim rokopisom, pismom in razglednicam, risbam, redkim materialnim sledem, ki so ostale za Cankarjem, ter se ustavi ob pomembnih postajah na njegovi življenjski poti. V igranih prizorih pa je v fragmentih prikazano pisateljevo zasebno življenje, kakršno je mogoče razbrati iz njegovih del.

Prost vstop. Po filmu sledi še pogovor z ustvarjalci filma.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi