Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Spremljanje koronavirusa SARS-CoV-2 (COVID-19)

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje bomo na tem mestu redno objavljali zadnje informacije v zvezi z izbruhom koronavirusa.

Bolj podrobne informacije o koronavirusu, priporočilih, najpogostejših vprašanjih, preprečevanju okužb so dostopne na naslednjem naslovu.

-----

5. 3. 2020

Včeraj smo v Sloveniji potrdili prvi primer bolezni COVID-19. Nemudoma je stekla epidemiološka preiskava. Na NIJZ smo že zbrali podatke o morebitnih tesnih kontaktih bolnika v času kužnosti. Da bi omejili širjenje okužbe, že obveščamo tesne kontakte o morebitni izpostavljenosti in potrebnih ukrepih.

Gre za slovenskega državljana, ki je iz Maroka priletel na letališče Marco Polo v Benetkah 29. 2. 2020, ob 16.25, z letom AT 938. Takrat je že imel bolezenske znake. Vse slovenske državljane, ki so bili na tem letu, pozivamo, da naj do 14. 3. opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru vročine, kašlja ali težav z dihanjem najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika.

V Ljubljano je prišel s prevoznikom GoOpti, skupaj s sedmimi potniki in voznikom. Z vsemi, ki so bili v vozilu, je v kontaktu epidemiološka služba, ki jim bo podala vsa potrebna navodila.

Istega dne ob 20. uri je zaradi poškodbe obiskal Urgentni blok UKC Ljubljana, kjer so ga obravnavali in napotili v domačo oskrbo. Ko je bil na urgenci, se je slabo počutil, vendar je to pripisal poškodbi. Urgenco je zapustil približno ob 21.30. Vse bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili 29. 2. med 20. in 21.30 uro v čakalnici Urgentnega bloka UKC Ljubljana, prosimo, da naj do 14. 3. opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru vročine, kašlja ali težav z dihanjem najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika.

Vsi, ki so bili na urgenci v tem času, lahko pokličejo epidemiologa NIJZ na telefonsko številko 031 619 118 vsak dan med 9. in 17. uro.

Za prenos bolezni je potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da so se bolniki in njihovi spremljevalci okužili, zelo majhna. Enako velja za sopotnike na letalu. Kljub temu bodo te osebe prejele navodila za nadaljnje ravnanje, saj želimo omejiti nadaljnje širjenje okužbe.

Tako kot za vse ostale velja tudi za osebe, ki so bili 29. 2. med 20 in 21.30 uro na urgenci, da odvzem brisov ni smiseln, dokler so zdravi. Ob pojavu bolezenskih znakov (kašelj, vročina ali oteženo dihanje) naj pokličejo osebnega zdravnika, ki bo ocenil njihovo zdravstveno stanje in ustrezno ukrepal.

Zaradi zdravstvenih težav je oboleli obiskal zdravnika v enoti Zdravstvenega doma Ljubljana Vič-Rudnik, ki ga je skladno s protokolom ob sumu na okužbo z novim koronavirusom napotil na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Epidemiolog NIJZ je v stiku z zdravstvenimi delavci in izvajajo vse potrebne ukrepe. Zdravstveno osebje in obiskovalci, ki so bili v času obiska obolelega izpostavljeni, so seznanjeni in so že prejeli ustrezna navodila. Zdravstveno osebje opravlja svoje delo, pri katerem ni možnosti prenosov okužbe.

Danes smo potrdili še en primer okužbe z novim koronavirusom. Gre za osebo, ki je bila v stiku s prvim obolelim. Do 12. ure je bilo opravljenih 376 testov, dva od teh sta bila pozitivna.

Za preprečevanje širjenja okužb dihal svetujemo upoštevanje preventivnih ukrepov.

Oglejte si tudi