Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
24°C
5°C
Oceni objavo

Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu

Od 17. do 23. januarja 2022 poteka 16. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. V državnem programu ZORA si želijo, da bi pregledanost presegla ciljnih 70 % v vseh slovenskih občinah. V občini Vransko je bila 3-letna pregledanost na dan 30. 6. 2021 81,3 %, kar je nad ciljno vrednostjo in nad slovenskim povprečjem. Med 212 občinami je to 11. največja pregledanost. Lansko leto je bila pregledanost v občini Vransko 80,5 %, kar je bila 2. največja pregledanost med vsemi občinami.

Rak materničnega vratu (RMV) je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov pri svojem izbranem osebnem ginekologu, je verjetnost, da bo zbolela s tem rakom, izjemno majhna.

Svetovna zdravstvene organizacija (SZO) je novembra 2020 uradno lansirala globalno strategijo za eliminacijo prvega raka na svetu – RMV. Slovenija s programom ZORA že dosega dva od treh ciljev, ki so nujni za eliminacijo RMV: več kot 70-odstotno udeležbo žensk v programu ZORA in učinkovito zdravljenje predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu pri več kot 90 % žensk. SZO je zaradi dobrih rezultatov programa ZORA Slovenijo prepoznala kot državo, ki lahko med prvimi v Evropi doseže eliminacijo RMV. Za dosego tega cilja pa bomo v Sloveniji morali doseči še tretji cilj, to je povečati precepljenost proti HPV na 90 %.

V Sloveniji imamo organizirani populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (DP ZORA) že od leta 2003. Slovenske ženske so program ZORA dobro sprejele in več kot 70 % se jih redno udeležuje presejalnih pregledov tudi v času pandemije covid-19. 

V prilogi najdete dodatna pojasnila o organizaciji in rezultatih programa ZORA, posebno poglavje je namenjeno opisu delovanja in rezultatov programa ZORA v času pandemije covid-19.


Občinska uprava
(povzeto po: Sporočilo za medije ob 16. Evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu (onko-i.si))

Oglejte si tudi