Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Za ničelno toleranco do spolnih zlorab!

Na marčevski seji državnega zbora je bila brez glasu proti sprejeta novela Kazenskega zakonika, ki smo ga predlagali v NSi in ki drastično podaljšuje zastaralne roke za najhujše oblike dejanj zoper spolno nedotakljivost. S tem uvajamo ničelno toleranco do spolnih zlorab. Vsem storilcem spolnih zlorab pa s tem tudi pošiljamo jasno sporočilo: Ne morete se skriti, roka pravice vas bo ujela!

Spolne zlorabe žrtve zaznamujejo za vse življenje in zaradi globokih psihičnih posledic pogosto pretečejo desetletja, preden so žrtve o zlorabah sposobne spregovoriti. Ko naposled zberejo dovolj moči, pa nemalokrat doživijo dodaten udarec – kaznivo dejanje je že zastaralo in pregon ni več mogoč. Poslanci NSi smo ravno zato vložili spremembo kazenskega zakonika, da kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost ne bi nikoli zastarala. 

Psihologi in strokovna javnost opozarjajo, da so osebe, ki so doživele spolno zlorabo, s to travmo doživljenjsko zaznamovane. Za celovit proces ozdravitve žrtve je ključnega pomena, opozarjajo strokovnjaki, da je storilec tudi ustrezno kazensko sankcioniran. Zastaralni roki v obstoječem zakoniku s stališča zlorabljene žrtve so bili absolutno prekratki, podaljšanje rokov je bilo nujno.

Zato smo bili ves čas prepričani, da moramo kot država narediti vse, da se spolne zlorabe preprečuje, žrtvam pa ustrezno pomaga. Na javni razpravi se je pokazalo, da tudi organizacije, ki se ukvarjajo z žrtvami spolnih zlorab, močno podpirajo naš namen. 

Po našem predlogu, ki je bil brez glasu proti sprejet, so se zastaralni roki za najhujše oblike dejanj zoper spolno nedotakljivost, kjer so žrtve otroci, mladoletniki ali slabotne osebe, podaljšali trikratno. V praksi to pomeni, da se za tovrstna kazniva dejanja zastaralni roki podaljšujejo tudi na 90 let. Takšno zastaranje varuje položaj žrtev s tem, da omogoči, da se postopek zoper storilce izpelje tudi kasneje v njihovem življenju, kar lahko omogoči celoten proces njihove ozdravitve. Če bo to omogočeno zgolj eni žrtvi, je vredno, da smo takšne spremembe podprli.


Aleksander Reberšek

Oglejte si tudi