Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Vse, kar morate vedeti o civilni poroki

Prihajajo toplejši dnevi in s tem tudi čas, ko se zaljubljeni pari pogosteje odločajo za velik korak, da izrečejo usodni DA. Na srečo ni več omejitev zaradi koronavirusa, ki bi vplivale na načrtovanje za mnoge najpomembnejšega dneva v življenju.

Na kaj vse moramo biti pozorni pri načrtovanju poroke? Kljub temu da bodoči mladoporočenci najverjetneje najprej pomislijo na poročno obleko, poročni prstan, koga povabiti na poroko, kje  in kdaj bo poroka, nikakor ne smejo pozabiti na predhodno prijavo na pristojni upravni enoti, kjer se želijo civilno poročiti. Po poroki ima zakonec oz. partner, ki spremeni priimek, 30 dni časa, da zamenja osebne dokumente (osebno izkaznico, vozniško dovoljenje in potno listino) in 15 dni, da zamenja prometno dovoljenje.

Na Upravni enoti Žalec v matični službi pari prijavijo zakonsko ali partnersko zvezo. Z matičarjem se dogovorijo za rezervacijo termina (datuma in ure) ter kraja v skladu z možnostmi upravne enote, glede na vrstni red prijav in razpoložljivost uradnih oseb. Matičar ob prijavi bodoča zakonca oziroma partnerja opozori na pogoje za veljavnost zveze in se prepriča, ali so ti pogoji izpolnjeni. Zveze ne more skleniti npr. oseba, ki je že sklenila zakonsko ali partnersko zvezo in prej sklenjena zveza ni prenehala. Prav tako ne more skleniti zveze nerazsodna oseba ali mladoletna oseba.

V prijavi, ki je brezplačna, bodoča zakonca oz. partnerja izjavita, da svobodno sklepata zvezo in da so izpolnjeni pogoji za njeno  veljavnost. V postopku prijave potrebujeta veljaven osebni dokument s fotografijo. Če bodo pri sklenitvi zveze navzoče tudi priče, je treba priložiti podatke o pričah (osebno ime, datum rojstva, stalno prebivališče). Navzočnost prič namreč že dlje časa ni obvezna, prav tako niso obvezni prstani.

Zakonska ali partnerska zveza se lahko sklene:

  • pred matičarjem in načelnico ali načelnikom upravne enote ali od njega pooblaščeno osebo  s pričama ali brez,
  • pred matičarjem in županjo ali županom občine, na območju katere se zakonska zveza sklepa  s pričama ali brez,
  • samo pred matičarjem  s pričama ali brez.

Če ima par željo, da kot pooblaščenec pri njunem obredu sodeluje oseba, ki za to nima pooblastila Upravne enote Žalec, mora poleg prijave (zapisnik) vložiti tudi prošnjo, da se to osebo določi kot pooblaščenca za enkratno sklenitev zveze. V prošnji je treba navesti, da je izbrana oseba državljan Republike Slovenije, ki v okolici uživa ugled in spoštovanje, ima sposobnost javnega nastopanja, aktivno obvlada slovenski jezik ter je poslovno sposobna. Poleg tega je vlogi potrebno priložiti tudi pisno soglasje izbrane osebe, da bo pri obredu sodelovala kot pooblaščenec. Upravna enota bo osebi, ki izpolnjuje predpisane pogoje, izdala pooblastilo za enkratno sklenitev zveze.

Rok za prijavo sklenitve zakonske ali partnerske zveze v uradnih prostorih in v uradnem času ni določen. Prijavo lahko bodoča zakonca podata le osebno, lahko tudi več mesecev pred poroko ali celo na dan poroke, ampak le v primeru, da se zveza sklene pri matičarju na sedežu upravne enote v času uradnih ur za sklepanje zvez. Zvezo lahko pari sklenejo med tednom na sedežu Upravne enote Žalec ob sredah med 10.00 in 16.30 ter petkih med 10.00 in 12.30. Ob sobotah sklepamo zveze v uradnih prostorih med 10.00 in 19.00, izjemoma tudi v primerih, ko je sobota praznik in hkrati dela prost dan.

Poročni obred poteka slovesno v posebej določenih uradnih prostorih in traja običajno 20 minut. Upravna enota Žalec ima naslednje uradne prostore za sklepanje zvez: Grad Komenda na Polzeli, Dom II. slovenskega tabora v Žalcu, salon v Schwentnerjevi hiši na Vranskem in prostori Upravne enote Žalec.

Zakonska ali partnerska zveza se, glede na zmožnosti posamezne upravne enote, lahko sklene tudi zunaj uradnih prostorov, če tako želita bodoča zakonca oz. partnerja in če sta pripravljena poravnati strošek v višini 170 evrov. Obstajajo tudi izjeme, ko je mogoče zaradi bolezni izvesti poročni obred le zunaj uradnih prostorov, vendar v teh primerih bodoča mladoporočenca nimata  stroškov. Druge stroške, ki so povezani s sklenitvijo poročnega obreda zunaj uradnih prostorov (najem prostora in dodatna ponudba), določijo lastniki prostorov, poravnata pa jih bodoča mladoporočenca. Pomembno je, da je vloga oddana pravočasno, in sicer 30 dni pred obredom, in da je vlogi priloženo soglasje lastnika ali upravljavca zemljišča oziroma objekta. Na lokaciji sta bodoča zakonca dolžna poskrbeti, da bo prostor slavnostno urejen in da bodo postavljeni državni simboli, skladno s predpisi, ki urejajo njihovo uporabo. Upravna enota lahko z odločbo zavrne vlogo za sklenitev zveze zunaj uradnih prostorov oz. zunaj uradnega časa, če bi bila taka sklenitev težko izvedljiva (npr. lokacija ni dostopna z avtomobilom). Posebej izstopajočih želja bodočih mladoporočencev glede lokacije na naši upravni enoti ne beležimo.

Uradni osebi (matičar in pooblaščenec), ki vodita civilni obred, morata slediti zakonskim in protokolarnim zahtevam. Kljub temu pa je še vedno nekaj prostora za spremembe in kanček inovativnosti (npr. glasbeni vložki, prilagojen govor z zgodbo para). Zato predlagamo, da se bodoča zakonca oziroma partnerja o predlogih oziroma željah pogovorita ob prijavi z matičarjem.

V primeru, da želi skleniti zvezo tujec, le-ta za prijavo potrebuje dokaz o tujem državljanstvu (potna listina ali potrdilo o državljanstvu), izpisek iz rojstne matične knjige, ki ne sme biti starejši od šestih mesecev (na mednarodnem obrazcu, če sta državi podpisnici pariške ali dunajske konvencije o izdajanju izpiskov iz matičnih knjig). Poleg tega tujci rabijo še potrdilo, ki ga izda pristojni organ države, katere državljan je tujec, da ni zadržkov za sklenitev zakonske oziroma partnerske zveze, ter potrdilo o samskem stanu. Vse listine morajo biti prevedene v slovenski jezik in overjene v skladu z določili Zakona o overitvi listin v mednarodnem prometu. Overitev ni potrebna, če je oseba državljan države, s katero je sklenjen dvostranski sporazum, ali je podpisnica Haaške konvencije  zadostuje žig Apostille. Če bodoči zakonec oziroma partner ne razume slovenskega jezika, mora pri prijavi in sklenitvi zveze sodelovati uradni prevajalec oziroma sodni tolmač.

Kar zadeva statistične podatke, je po zadnjih dostopnih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v letu 2020 bilo sklenjenih 5.214 zakonskih zvez in 47 partnerskih zvez. Povprečna starost ženina ob sklenitvi zakonske zveze je bila 32,4 leta, povprečna starost neveste pa 30,5 leta. Statistika beleži tudi 1.774 razvez. Na območju Upravne enote Žalec je bilo v letu 2021 sklenjenih 178 zakonskih zvez in nobena partnerska zveza. Letos pa smo sklenili že 29 zakonskih zvez.

Na koncu, a ne nazadnje, bi rada pohvalila vse naše matičarke in pooblaščenke ter pooblaščence za sklepanje zakonskih in partnerskih zvez, kamor po zakonu spadajo tudi župani občin Spodnje Savinjske doline (Tabor, Vransko, Braslovče, Prebold, Polzela in Žalec), ki s svojo pozitivno energijo in predanostjo dajo poseben pečat poročnim obredom v skupno zadovoljstvo vseh, ki smo oziroma so aktivno prisotni pri tovrstnih dogodkih.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na Krajevnem uradu Vransko na telefonski številki 03 703 28 20, ki je odprt vsak torek od 8.00 do 12.00 in od 12.30 do 15.00 ure. Lahko pa nas pokličete tudi na sedež Upravne enote Žalec na številko 03 713 51 20 ali nam pišete na e-naslov ue.zalec@gov.si.

          

 

                                                                                                       Simona Stanter

                                                                                                                    načelnica

 

Oglejte si tudi