Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

ZLATOMAŠNIK JOŽE TURINEK

Na Vranskem je v nedeljo, 5. julija, praznoval 50 let svojega pastoralnega dela duhovnik Jože Turinek, ki pa v Župniji Vransko deluje 33 let.
 

Z njim so somaševali duhovniki: nečak Janez Turinek, diamantni mašnik Vlado Rutar, Izidor Pečovnik in  Srečko Rehar. 

Številne Vranšane, ki so se zbrali pri zlati maši v župnijski cerkvi sv. Mihaela, je po procesiji najprej nagovoril župan Občine Vransko Franc Sušnik. Župan je v pozdravnem nagovoru zlatomašniku posebej izpostavil njegove zasluge in podporo procesom slovenskega osamosvajanja, še posebej pa njegovo narodno zavednost, ki jo izkazuje z izostrenim odnosom do rabe slovenščine in naše preteklosti. Dodal je, da je jubilant vedno znova znal na njemu lasten način poudariti, kako pomembno je zavedanje, da je  naša zgodovina sestavni del evropske krščanske preteklosti. Župan je še posebej izpostavil njegove zasluge pri gradnji in uspešnem delovanju Našega doma ter pri obnovi podružničnih cerkva in pred kratkim zaključeni obnovi župnijske cerkve na Vranskem. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Jožef Turinek je bil rojen v Skornem pri Šoštanju, v župniji Šoštanj. Kot kaplan je začel svojo pastoralno pot v stolnici v Mariboru, nato je 16 let deloval v Lovrencu na Pohorju, 33 let pa je župnik na Vranskem.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

V imenu župnijskega pastoralnega sveta in vernikov se je zlatomašniku zahvalila Nataša Juhart, ki je med drugim povedala: »V naši župniji ste zaslužni tudi za delovanje več skupin in posameznikov, ki se trudijo za dobro župnije, saj ste zastavili mnogo ciljev, ki smo jih z zaupanjem v Božji načrt skupaj dosegli. Spodbudili ste gradnjo doma za starostnike, delovanje župnijske Karitas in dali pobudo za izvedbo prvega oratorija. Zaslužni ste tudi za glasbeno pestrost svetih maš, saj farane nenehno spodbujate k slavljenju s petjem in igranjem, pa tudi ob oltarju nikoli ne samevate, saj vam sledijo najrazličnejše generacije ministrantov … Ob obnovi župnijske cerkve ste si zadali cilj: ne le obnoviti kamnito hišo, temveč tudi doseči duhovno prenovo župljanov, da bi postali živi kamni Cerkve. Zato se bo zaradi vašega prizadevanja v vranski župniji dogodil tudi misijon s tem naslovom …« Besede zahvale je izrekel tudi duhovnik Izidor Pečovnik – Dori, doma z Vranskega, ki pa že vrsto let deluje v Berlinu, a se v domači kraj vedno znova rad vrača. Slovesnost zlate maše so obogatili starejši in mlajši cerkveni pevci. Po slovesnosti se je druženje nadaljevalo na cerkvenem dvorišču. 

           

T. T.

Oglejte si tudi