Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

V četrtek, 7. februarja, je Kulturno društvo Gomilsko pripravilo osrednjo proslavo v počastitev slovenskega kulturnega praznika.

Letošnje kulturno leto bo posvečeno 200-letnici smrti slovenskega duhovnika, frančiškana, prevajalca, razsvetljenca, jezikoslovca, učitelja, novinarja, urednika in prvega slovenskega pesnika Valentina Vodnika, s čigar Dramilom se je proslava tudi začela. 

Slavnostni govornik je bil slovenski teolog, filozof in pedagog dr. Ivan Rojnik, rojen v Podvrhu pri Braslovčah, ki od leta 2009 opravlja službo župnika v Vuhredu v Občini Radlje ob Dravi. 

V govoru je dr. Ivan Rojnik med drugim poudaril: »Prazniki imajo svojo vsebino; postavljani so bili kot spomin na pomembne dogodke v zgodovini človeštva in posameznih narodov. Velki prazniki so dela prosto dnevi. Marsikdaj pa se nam zgodi, da prazniki izgubijo svoj osnovni pomen, izkoristimo jih še samo kot dela proste dneve. Ker so bila praznovanja vedno del življenja, je prav, da se ob njih zamislimo in jih napolnimo z novo vsebino". 
Dr. Rojnik ugotavlja, da je kultura za nas Slovence res nekaj posebnega, saj smo ji posvetili svoj praznik. In zakaj Slovenci dajemo tako velik poudarek kulturi? Po mnenju dr. Rojnika zato, ker smo kot majhen narod razmeroma pozno prišli do politične samostojnosti in lastne države, veliko prej pa smo potrjevali našo narodno identiteto s kulturo. Pri tem je slovenska beseda imela vodilno poslanstvo in ga ima še danes. Prav zato moramo ceniti in ohranjati naše kulturno izročilo, kajti narod, ki izgubi svojo kulturo istovetnost, ni več prepoznaven v svetu ... 

Ob tej priložnosti so zdaj že tradicionalno v Kulturno društvo Gomilsko sprejeli devet prvošolcev in v Šolsko kulturno društvo Trnava enajst prvošolcev. Slovesnost s podelitvijo slikanice Moj dežnik je klobuk in rdečim nagljem so opravili dr. Ivan Rojnik, predsednik KD Gomilsko Andrej Šram in vodja podružnične osnovne šole Trnava Ana Rehar. 

V bogatem kulturnem programu so nastopili učenci POŠ Gomilska in Trnava, učenec Glasbene šole Risto Savin Janez Vošner in člani KD Gomilsko.
T. Tavčar

Fotografije s proslave, si lahko ogledate TUKAJ.

Oglejte si tudi