Logo MojaObčina.si

Vransko

DANES
0°C
-10°C
JUTRI
5°C
-6°C
1651

Gremo na Vransko

Legenda o nastanku Vranskega in sosednjih krajev omenja jezero, kjer so se zbirale jate vran. Nastalo naj bi zaradi plazu, ki je zajezil reko Bolsko. Jezero so prebivalci kasneje prekopali in osušili.   

 

Občina Vransko leži na jugozahodnem delu Spodnje Savinjske doline med kraškimi Dobrovljami in Posavskim hribovjem. Ravninski del občine se razprostira ob reki Bolski. Turiste in izletnike vabijo na ogled kulturno-zgodovinskih znamenitosti in na aktivno preživljanje prostega časa.

 

Ogledi:

Schwentnerjeva hiša je rojstna hiša knjigarnarja, mecena in založnika pesnikov in pisateljev slovenske moderne Lavoslava Schwentnerja.  Lavoslav Schwentner izvira iz pomembne trgovske družine, ki pa je bila v drugi polovici 19. stoletja vpeta tudi v politično dogajanje kraja. V hiši – muzeju – so prostori ohranili videz in opremo iz časa bivanja zadnjih Schwentnerjevih potomcev.

 

Muzej motociklov Grom prikazuje zgodovino in razvoj slovenskega in svetovnega motociklizma. V zbirki je približno 140 motociklov in drugih redkih predmetov, ki datirajo v čas od začetka razvoja motociklizma do devetdesetih let 20. stoletja. Izstopajo Puchovi motocikli ter redki primerki znamk Indian, Harley-Davidson, Moto Guzzi, Ariel, Gilera in Ner−a−Car.

 

Osrednji del trga Vransko je formiran okrog župnijske cerkve sv. Mihaela, ki se prvič omenja leta 1123 in slovi po kapeli sv. Antona, v kateri je marmorni oltar, edino delo znamenitega italijanskega kiparja Francesca Robbe na Štajerskem.   

 

Etnološka zbirka se nahaja na domačiji »pri Knežari« v vasi Brode. Zbirka hrani staro kovačnico ter kmečko in obrtniško orodje, ki se je v preteklosti uporabljalo v naših krajih in okolici. Eksponati so obnovljeni in razporejeni po celotni domačiji, ki zato daje vtis muzeja.

 

V vasi Prekopa se nahaja gasilska zbirka. Posebnost bogate zbirke so vodne brizgalne na lesenih vozovih iz 19. stoletja. Eksponati so skrbno obnovljeni in razstavljeni tako, da obiskovalcu nudijo natančen vpogled v ta del slovenske tehniške dediščine.

 

Aktivno preživljanje prostega časa:

Vransko je precej hribovita občina, ki skriva številne pohodne in kolesarske poti različnih dolžin in zahtevnostnih stopenj.

 

Številne poti vodijo na Čreto, ki je priljubljena izletniška točka. Pohodniki ali kolesarji se lahko v planinskem domu okrepčajo z dobrotami, ki jih pripravi oskrbnica, ali samo uživajo v neokrnjeni naravi.

Za spretnejše ljubitelje adrenalina je v neposredni bližini naravna plezalna stena, ki ima več sektorjev in 167 smeri različnih težavnostnih stopenj. Manjša plezalna stena je tudi na Vranskem.

 

Dobrovlje predstavljajo osameli kras in so zelo zanimive zaradi številnih kraških pojavov. V grapi Globočke blizu graščine Podgrad se nahaja jama Veternica, kraški biser za ljubitelje adrenalina. Potok Globočka v jamo ponika in se skozi podzemne rove steka v veliko podzemno jezero. To kraško lepotico in okoliške jame ter pojave, ki jih izoblikuje moč vode, lahko doživite z jamarji iz Društva Center jamskih doživetij.  Jame so prvinsko ohranjene, v njih ni elektrike in urejenih poti.

 

Rolkarski park pri Športni dvorani Vransko je prostor za pogumne in gibčne, ki bi radi postali dobri skejterji.

 

 

Informacije:

 

TIC Vransko I Vransko 25 I 3305 Vransko

T: 041 919 829

E: zkts.vransko@gmail.com I S: www.zkts-vransko.si

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi