Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Guštovi pohodniki letos spoznavali vzhodni del naše občine

Kulinarični pohod »Z Guštom po poti dediščine« se je letos vrnil v »ustaljene tirnice«, v čas praznovanja občinskega praznika. Tretjo majsko soboto so nas zjutraj za kratek čas prestrašile dežne kaplje, nato pa je izza oblakov posijalo sonce in preko šestdeset pohodnikov je po degustaciji suhomesnatih izdelkov in ovčjih sirov ter šilcu medice krenilo na pot. Tokrat smo spoznavali vzhodni del naše občine. Po štartu pri gasilskem domu v Prekopi smo imeli prvi postanek v Šmartnem (Podvrhu), kjer nam je dobrodošlico in pokušino jogurtov pripravila Damjana Lukman, ki je tudi izčrpno in zanimivo predstavila cerkev sv. Martina.

Pot smo nadaljevali mimo domačije Dolar, si v gozdu natočili bistro vodo, se posladkali in nadaljevali do cerkve sv. Mohorja in Fortunata. Po ogledu cerkve in sladkem okrepčilu smo krenili na zadnji del poti proti izhodiščni točki, saj je bil tudi cilj pri gasilskem domu v Prekopi. Tam nas je pričakala zelo okusna enolončnica, nad katero so bili pohodniki navdušeni. Kdor je želel, se je lahko udeležil še vodenega ogleda gasilske zbirke. Kot so pohodniki ves čas ugotavljali, kalorij res nismo izgubili veliko, smo pa preživeli lep sobotni dan, veliko pohodnikov pa je spoznalo novo pot in del naše kulturne dediščine. Nekateri so se udeležili vseh petih pohodov. Ker so pridno zbirali štampiljke v pohodniškem kartončku, so prejeli simbolična darilca.

Prehodili smo okoli osem kilometrov dolgo pot. Da pa je bila ta prijetna in predvsem »okusna«, se moramo zahvaliti lokalnim ponudnikom in zvestim sponzorjem. Peti kulinarični pohod »Z Guštom po poti dediščine« so nam pomagali izvesti: Turistično društvo Gušt, Planinsko društvo Vransko, Prostovoljno gasilsko društvo Prekopa-Čeplje-Stopnik, kmetija Laznik, kmetija Novak, Mesarstvo Križnik, Hiša Lisjak,  Jagros, d. o. o. – Supermarket Jager Vransko, Mercator, d. d., Market Vransko, domačija Grčin, kmetija Lukman, Sadika Vransko, Brglez, d. o. o., Lucifer, d. o. o., Jasmina Pepel, s. p., kmetija Kropivšek, Nika Droljc, s. p., Denis Oštir in Čebelarsko društvo Vransko. Spoštovani ponudniki, sponzorji, posamezniki, iskrena hvala za prispevke in pomoč pri izvedbi pohoda. Na Zavodu za kulturo, turizem in šport Vransko smo hvaležni, da lahko z vašo pomočjo pohodnikom odkrivamo poti in kulturno dediščino domačega okolja.

Tanja Goropevšek

Oglejte si tudi