Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Romanje na Brezje

Romanje na Brezje v organizaciji Janka Potočnika iz Zabukovice poteka že dvanajst let. V tem času je nekaj romarjev stalnih, nekaj novih, nekateri so bili samo enkrat, nekaj pa nas je bilo letos prvič tudi z Vranskega. Nekateri romarji so svojo pot pričeli že v petek, 4. maja, iz različnih krajev Savinjske doline: Zabukovice, Založ, Dobrne, Šentilja pri Velenju, Gomilskega, Tabora in Grajske vasi.

 Prvi del poti so romarji zaključili v Motniku okoli 19. ure. Posebnost prvega dne je spanje na Španovem seniku.

V zgodnjem sobotnem jutru se nas je pet Vranščanov odpravilo na pot proti Motniku, kjer smo se priključili ostalim romarjem. Pot smo nadaljevali skozi Tuhinjsko dolino, Kamnik, vse do samostana v Adergasu blizu Cerkelj na Gorenjskem, kjer smo prenočili. Na nedeljsko jutro smo pot nadaljevali do Brezja, nekateri z ožuljenimi in utrujenimi nogami. Vreme nam v zadnjem delu poti ni bilo najbolj naklonjeno, kar pa nam ni vzelo dobre volje in vztrajnosti.

V cerkvi Marije pomagaj na Brezju je bila ob 14. uri sveta maša za vse romarje, ki smo prišli na Brezje, bodisi peš bodisi z avtomobilom.

Približno 85 km (iz Vranskega) dolgo romarsko pot na Brezje je letos pod vodstvom Janka zaključilo 21 romarjev. Za to romanje lahko rečemo, da je že tradicionalno in je za nekatere nekakšen osebni izziv: »Ali bom zmogel?«

 

Suzana Blatnik

 

Oglejte si tudi