Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Virtuozi v vrtcu

Glasbena vzgoja kot pomemben sestavni del estetske in umetnostne vzgoje zagotavlja temelje za skladen in uravnotežen razvoj. Glasbene dejavnosti predstavljajo samostojno obliko glasbenega izražanja, spodbujajo veselje do zvoka, igre, gibanja, razvijajo splošne sposobnosti zaznavanja, pozornosti, motorične spretnosti, jezikovno komunikacijo, socialno vedenje … S poslušanjem, izvajanjem in ustvarjanjem glasbe vplivamo na otrokov čustveni, socialni, spoznavni in gibalni razvoj (Umek, L. M., Otrok v vrtcu).

V februarju smo v tematskem sklopu Kultura v oddelku načrtovali obisk dveh glasbenic – prve poklicne in druge ljubiteljske. Ga. Eva Rajh nas je obiskala 12. februarja in nam predstavila svoje glasbilo – violino. Predstavila nam je svoje delo v orkestru, otroke spodbudila k sodelovanju ter nam virtuozno zaigrala na čudovito glasbilo. Naša druga obiskovalka, ga. Jerca Novak, že mnogo let ljubiteljsko ubira strune citer. Otroci so ob njenem igranju pripevali že znane pesmi ter se na citrah tudi sami preizkusili. Obema glasbenicama velik poklon in zahvala za obisk.

Z umetnostjo otroku omogočamo udejanjanje njegovih ustvarjalnih potencialov, ki se kažejo že v otrokovem igrivem raziskovanju in spoznavanju sveta, ki je zanj neizčrpen vir inspiracije, motivacije in vsebin na vseh področjih dejavnosti (Bahovec, E. D., Kurikulum za vrtce).

 

Jerneja Zajec, dipl. vzg. pred. otr.

Oglejte si tudi