Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

PLESNI ŠKRATKI V VRTCU VRANSKO

Vsak torek se v večnamenskem prostoru vrtca zberemo »plesni škratki«. To so vsi otroci, željni plesa in giba. Poudarek »plesnih škratkov« je na igri, doživljanju, izražanju, izmišljanju, komuniciranju, ustvarjanju ter občutenju skozi ples.

V letošnjem letu smo s plesom odpotovali v Francijo in Italijo. Spoznali smo ljudska plesa Izak, Jakob, Abraham ter Potujemo v Rakitnico. Z ustvarjalnimi gibi smo »pekli« štrudelj, se izražali s plesom Ledene kocke, izvajali nenavadna gibanja, gibanja na različnih nivojih, plesali z različnimi rekviziti kot npr. trakovi, rute, palice in podobno. Okušali smo različne okuse – slano, sladko, grenko, kislo ter s celim telesom izražali občutja in okuse. Ples smo povezali tudi z naravoslovjem ter spoznavali, kaj različne živali počnejo pozimi (kobilica, deževnik, čebele, jež, hermelin, veverica, jazbec). Ob klasični glasbi smo poustvarjali njihovo gibanje pozimi. Decembra pa smo se ostalim oddelkom vrtca predstavili z dvema točkama. Kar nekaj plesnega ustvarjanja pa nas čaka še v naslednjih mesecih.

Plesne dejavnosti potekajo tako, da otroci sami iščejo, raziskujejo rešitve za idejno nalogo, izziv ali problem. Otroškega plesnega ustvarjanja ne komentiramo, ne ocenjujemo. Ples je proces in dosti pomembnejše je samo ustvarjanje kot pa rezultat. Otroke spodbujamo k raziskovanju gibalno-plesnih oblik skozi igro ter z vprašanji. Pomembno je, da ne posegamo v njihovo ustvarjanje v smislu dajanja že vnaprej določenih form in vnaprej določenih plesnih ter všečnih koreografij. Otrokom prepustimo možnost lastnega raziskovanja in ustvarjanja. Pomembno je, da otroci ples izkusijo kot nekaj pozitivnega, zabavnega, ustvarjalnega ter sproščenega.

Branka in Maja

Oglejte si tudi