Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Markacisti za en dan

Ko spomladi gozd ozeleni, imajo markacisti veliko dela. Kdo sploh je markacist in kako pomembno je njegovo delo, smo z mladimi planinci Vrtca Vransko spoznali na našem 3. pohodu v tem šolskem letu.

Pridružili smo se g. Jakobu Mežnarju, markacistu PD Vransko, pri markiranju dela planinske poti Vransko–Čreta, do zaselka Prilope. Obnavljali smo markacije – tiste bele in rdeče oznake, ki skrbijo, da smo pohodniki na planinskih poteh varni. G. Jakob nam je pokazal, kako se očisti mah s skal, nariše markacijo, preveri trdnost smernih tabel, napisov, rogovil … Med hojo smo morali biti pozorni, če so markacije dovolj vidne. Rezali in žagali smo veje, ki so zastirale pogled. Hkrati smo tudi pobirali odpadke in tako še očistili pot. Na planinski poti nismo našli veliko smeti, saj pravi pohodniki dobro poznajo planinski bonton – odpadki sodijo v nahrbtnik.

Naučili smo se veliko novega, za kar se g. Jakobu lepo zahvaljujemo. Za domačo nalogo bodo otroci svoje starše vodili po poti, ki smo jo skupaj markirali.  Verjamemo, da bomo odslej med pohodi še bolj opazili delo markacistov in cenili njihov trud za skrb planinskih poti.

Varen korak!

Mateja, Olga in Matejka

Oglejte si tudi