Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

MALI SONČKI V GIBANJU

Posebnost trenutnega življenja v vrtcu je življenje v mehurčku, ki kljub vsem omejitvam in pravilom teče nemoteno. Pri pestrih, vsakodnevnih pustolovščinah ste nam tokrat priskočili na pomoč s primerno kolesarsko opremo za izvedbo mobilnega dopoldneva v okviru gibalnega programa Mali sonček.

Vožnja s kolesom, poganjalcem ali skirojem pri otrocih zvišuje samopodobo in krepi samozavest, saj jim omogoča prosto gibanje, neodvisno od odrasle osebe. Zavedanje svojega telesa ter razvijanje statičnega in dinamičnega ravnotežja jim omogoča odgovornejše odločanje in zvišuje sposobnost hitrega prilagajanja na spremembe v okolju. Telo se krepi in posledično razvija gibalne vzorce za bodoče motorične izzive.

Večina otrok uživa v gibanju, ki ga omogoča vožnja, ter se z veseljem vključujejo v spontane in vodene dejavnosti. K motivaciji za njihovo izvajanje odločilno prispeva prijetno in zaupno vzdušje, v katerem imajo otroci možnosti izbire, raziskovanja in odkrivanja lastnih, izvirnih rešitev nalog ter sprejemanje napak in neuspelih poskusov kot naravno, večkrat tudi igrivo stran učenja.

Pri programu Mali sonček je proces pomembnejši od zaključene naloge. Vsi otroci, ki sodelujejo v procesu in se trudijo pri izvedbi nalog, dobijo zasluženo priznanje, ki med drugim spodbuja otroka k sodelovanju na naslednji stopnji, še pomembneje pa je to, da spodbuja k pozitivnemu odnosu do gibanja ter športa nasploh.


Jerneja Zajec, dipl. vzg.

Oglejte si tudi