Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Gasilci vrtca Vransko

V mesecu požarne varnosti smo strokovne delavke Vrtca Vransko dejavnosti načrtovale tako, da bi otrokom čim bolj približale delo gasilca. Najverjetneje je k temu pripomoglo tudi dejstvo, da nas je kar veliko delavk povezanih in aktivnih v različnih PGD-jih v naši in sosednji občini. 

 

Dejavnosti so bile načrtovane zelo premišljeno, saj smo morali upoštevati vsa priporočila NIJZ za zajezitev in preprečevanje širjenja virusa Covid-19. To pomeni, da se oddelki med seboj nismo združevali, ampak so bile aktivnosti ves čas izvajane v tako imenovanih »varnih mehurčkih«, poskrbeli pa smo tudi za redno razkuževanje rekvizitov. Kljub temu smo kot pravi gasilci dokazali, da zmoremo in da nam niti »korona« ni in ne bo vzela pestrih in zanimivih dejavnosti za otroke, po katerih je prepoznaven naš vrtec. 

Sledile smo cilju »Otrok spoznava, da morajo vsi ljudje v določeni družbi pomagati in sodelovati, da bi lahko ta delovala ter omogočila preživetje, dobro počutje in udobje.« (Kurikulum, 1999). Pri izvajanju zastavljenih dejavnosti znotraj svojih oddelkov so se prav dobro počutili vsi otroci, ki so med sabo sodelovali, si pomagali, se dopolnjevali, iskali rešitve … Naše igralnice so se preimenovale in spremenile v gasilske domove, gasilska društva. V igralnicah  so imeli otroci ves čas na voljo oblačila ter opremo, s katero so lahko rokovali. Načrtovane in izvedene dejavnosti so vključevale tudi »gašenje goreče hiše«, premagovanje gasilskega poligona, obisk GD na Tešovi v povezavi s pohodom, ogled gasilskega vozila, izvajanje vaj z vedrovkami (brentačami), plezanje po vrvi, prepevanje pesmic o gasilcih, izvajanje eksperimentov z ognjem (svečami), večkratno izvedbo evakuacij znotraj posameznega oddelka, vezanje vozlov, plezanje po lestvi, pogovor  o naravnih nesrečah …

 

Ob zaključku smo v povezavi z našim gasilcem – poveljnikom PGD Vransko Martinom Reberškom, ki dela tudi znotraj našega zavoda, izvedli gasilsko vajo – reševanje mačka z drevesa. 

Delo gasilcev je res vsestransko in predvsem nenadomestljivo.  G. Tini, hvala! Naj klije med otroki misel: »Postal bom gasilec!«

 

Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!

 

Koordinatorice:

Nives, Ana in Klavdija

Oglejte si tudi