Logo MojaObčina.si

Vransko

DANES
24°C
14°C
JUTRI
24°C
8°C
2603

ŠOLSKI KUHARJI IMAMO PA RES KROMPIR!

V ponedeljek, 10. 2. 2020, smo imeli na kuharskem krožku krompirjev dan. Ugotavljali smo, katere jedi vse lahko naredimo iz krompirja in smo jih nekaj tudi sami pripravili. Kuharji so se seveda najprej spomnili na pire, pomfri in čips, kasneje pa še na pražen krompir, pečen krompir, prerezan krompir, krompirjevo juho, krompirjev golaž, musako, cmoke in svaljke ter krompirjevo solato.

Za predjed smo pripravili krompirjeve polpete, ki so jih vsi učenci poskusili prvič. Naribali smo surov krompir, ga posolili in oželi. Dodali smo jajca, kislo smetano in origano, nato pa krompirjeve polpete spekli na olju. Pečene smo pomakali v kislo smetano in odlično je bilo.

Po predjedi navadno pride na vrsto juha. Nič lažjega. Krompir smo olupili, narezali na majhne kocke in ga prepražili na čebuli. Dodali smo vodo in začimbe ter skuhali. Juhe je takoj zmanjkalo.

Za glavno jed smo se odločili narediti pire, pražen krompir in krompirjevo solato. Za pire smo skuhali olupljen in na kocke narezan krompir, ga pretlačili in mu dodali maslo in kislo smetano. Pražen ali »restan", tenstan« krompir smo naredili tako, da smo kuhan krompir narezali in ga popražili na čebuli. Dodali smo še sol in peteršilj s šolskega vrta. Skuhan, olupljen in na rezine narezan krompir smo začinili s čebulo, soljo, kisom in oljem in nastala je krompirjeva solata. Za dekoracijo smo dodali še motovilec, ki je zrasel na šolskem vrtu.

Tokrat smo s kuharskega krožka odšli zelo siti in zadovoljni, saj nam je uspelo postreči zelo veliko jedi, za katere učenci niso točno vedeli, kako se pripravijo. Poleg tega so se urili v lupljenju in rezanju, vedno bolj so vešči v pripravi hrane, pri pomivanju in brisanju posode. Naučili so se, da je krompir v Evropo iz Amerike pred 500 leti prinesel Krištof Kolumb, da moramo zelen krompir obrezati, ker ni užiten. In od tega srečanja naprej tudi vedo, kaj pomeni pregovor, da ima nekdo »krompir«. 

 

Mentorici kuharsko-vrtnarskega krožka Nataša Pečovnik in Maja Jerman

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi