Naš letošnji tradicionalni slovenski zajtrk v šoli so sestavljali maslo iz kmetije Flis iz Šempetra, med lokalnega čebelarja Kropivšek na Vranskem, kruh, ki ga peče Aleš Kos na Izlakah, mleko s kmetije Primoža Jermana z Vranskega ter jabolka pridelovalca Primoža Rojnika iz Braslovč.
Spraševali smo se, zakaj je lokalno pridelana hrana boljša. Je sezonsko dostopnejša, za proizvodnjo se zanjo lahko uporablja manj konzervansov in barvil, zaradi krajših transportnih poti pride do manjšega izpusta toplogrednih plinov, z izbiro lokalne hrane ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano.
Kratek program so pripravili: harmonikarja Dominik Grahek Ličer in Matic Dobrovnik ter Manca Blatnik z deklamacijo. Po nagovoru ravnateljice Majde Pikl je sledila degustacija medu iz šolskega čebelnjaka, za katerega večinoma skrbijo Ludvik Krajnc in mladi čebelarji. Otroci imajo izredno radi tradicionalni slovenski zajtrk, zato menimo, da bi lahko bil na jedilniku prav vsak teden.
Mojca Remic in Nataša Pečovnik