Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Nagradni izlet za zlate bralne značkarje

V petek, 10. maja 2019, smo se z učenci, ki so devet let brali za bralno značko, odpravili na nagradni izlet v Ljubljano.

Ker je letos Vodnikovo leto, od smrti Valentina Vodnika je namreč minilo 200 let, smo se odločili, da obiščemo Vodnikovo domačijo v Šiški. Vodnikovo domačijo ali Hišo branja, pisanja in pripovedovanja (last Mestne občine Ljubljana) od maja 2015 upravlja zavod Divja misel.

Vodnikova domačija, rojstna hiša Valentina Vodnika, ponuja številne, z literaturo tako ali drugače povezane dogodke, med njimi tudi koncerte. Ob nedeljah so na sporedu Nedelce, redni nedeljski otroški program, ki nad branjem in dobrimi zgodbami tudi s pomočjo pripovedovanja, animacije in glasbe v živo navdušuje družinsko publiko.
V pritličju domujejo čitalnica, mini knjigarna in stalna enota Knjižnice pod krošnjami, ki so brezplačni javni prostori, namenjeni branju, listanju in kupovanju knjig.

V prvem nadstropju ima prostor  Sobo za pisanje, ki jo lahko brezplačno uporabljajo vsi, ki proizvajajo različna besedila (pesniki, pisatelji, prevajalci, novinarji ...). (Vir: FB stran Vodnikova domačija Šiška)

Z učenci smo si ogledali vse prostore v hiši, bogato in zanimivo razstavo o Valentinu Vodniku ter izvedeli, da se je ukvarjal z veliko stvarmi, da je bil pri nekaterih stvareh celo prvi in da prav gotovo ni bil dolgočasen, kot nam ga včasih prikažejo.

Po ogledu smo v sosednji stavbi, ki ji rečejo galerija domačije, saj se posveča predvsem ilustraciji, izvedli še pripovedovalsko delavnico. Učenci so se preizkusili v pripovedovanju najrazličnejših zgodb s pomočjo različnih pripomočkov, čudežnih predmetov, odštekanih pokrival, tudi zvočnih efektov. Nastale so zanimive in predvsem humorne zgodbe, pri katerih smo se od srca nasmejali.

Po obisku Vodnikove domačije smo odšli v mesto, kjer smo se sprehodili po Prešernovem trgu in okolici ter uživali v lepem sončnem vremenu.

 

Mentorica BZ Katja Brezovnik

Oglejte si tudi