Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC

Mesec oktober je mesec šolskih knjižnic. V ta namen se v šolskih knjižnicah po Sloveniji odvijajo najrazličnejše dejavnosti.

V naši šolski knjižnici smo v tem mesecu pripravili lutkovno predstavo, na katero smo povabili učence od 1. do 3. razreda.

Naslov lutkovne predstave je bil Kako je rusica pregnala grdinico iz lisičje hišice. Gre za rezijansko slovensko ljudsko pripovedko. Povedala jo je Jelica v Borovičju, iz narečja pa jo je v knjižno slovenščino prevedel Milko Matičetov in jo izdal leta 1973 v zbirki Zverinice iz Rezije. V pripovedki botra lisica zapusti svoje male lisičice za nekaj časa, ker gre prat plenice v potok. Ko pride nazaj v svojo lisičino, se tam že naseli grdinica. Lisica poprosi za pomoč volka, medveda in zajca, vendar nihče ne uspe pregnati grdinice in njene hišice. Na koncu z zvijačo to uspe  rusici, mali mravljici.

Po predstavi smo v kotičkih reševali naloge, povezane s predstavo, ki smo si jo ogledali.

 

Spodaj si lahko preberete nekaj vtisov učencev 3. b-razreda:

Po malici smo odšli v knjižnico. V knjižnici so mi bile všeč lutke. V lutkovni predstavi sta nastopala dva lisičja mladička, mama lisica, medved, zajec, volk, mravlja in grdina. Po lutkovni predstavi nam je knjižničarka razdelila učne liste. Te smo reševali po skupinah. Ko smo rešili učne liste, smo si lahko sposodili knjige in si izbrali knjižno kazalo. Nato smo odšli v učilnico. Všeč mi je bila lutkovna predstava, ker so mi bile všeč lutke in pravljica. (Karina Maruša, 3. b)

 

Danes, 19. 10. 2021, smo po malici odšli v knjižnico. Tam smo si ogledali lutkovno predstavo. Naslov je bil Kako je Rusica pregnala Grdino iz lisičje hiše. Nastopali so: lisica, volk, medved, zajec, rusica in grdina. Všeč mi je bilo, ko je rusica (mravlja) pičila grdinico. Ko smo si ogledali predstavo, smo se razdelili v štiri skupine. V skupini smo reševali naloge v knjižici. Na koncu smo si lahko izbrali vsak dve knjigi. Jaz sem izbrala knjigi Kako dolg je čas in Gozdne živali. Bilo je super. (Stella Vranskar, 3. b)

 

V knjižnico smo odšli v torek,  19. 10. 2021. Tam nam je knjižničarka pripravila predstavo. Preden nam jo je predstavila, je postavila nekaj vprašanj o tem, kako se obnašamo v gledališču. Nato je začela s predstavo. V predstavi so nastopali: lisica, volk, medved, zajček, mravljica in zver. Mravljica  je spodila zver iz lisičjega doma. Lisica je skuhala juho in spekla potico. Knjižničarka nam je razdelila liste,  ki smo jih morali rešiti. Zelo mi je bilo všeč, ko je knjižničarka zaigrala predstavo. (Nastja Zelko Poslek, 3. b)

 

 

 

Katja Brezovnik, šolska knjižničarka

Oglejte si tudi