Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

PRVO SREČANJE KUHARSKO-VRTNARSKEGA KROŽKA

V četrtek, 21. 9. 2017, smo se po pouku zbrali kuharji in vrtnarji na našem šolskem vrtu. Ogledali smo si naš manjši čudovit travnik, ki ga nismo kosili vse od prve košnje spomladi. Opazili smo polno cvetlic, ki jih nismo videli nikjer drugje okoli šoli. Ker pa je bila trava že precej visoka, bliža pa se zima, smo povabili gospoda Janeza Jermana z Ločice, ki je prinesel ročno koso in nam pokazal, kako so včasih kosili. Učenci so ugotovili, da imajo tudi doma še ponekod kose, vendar se še z ročno košnjo niso preizkusili. Sedaj pa so to možnost imeli. Zanimivo je bilo videti tudi, kako se koso nabrusi.

Z naših gred, ki smo jih posejali in zasadili spomladi in zgodaj poleti, pa smo pobrali polno pridelkov. Ugotovili smo, da so kljub poletnemu sušnemu obdobju in jesenskemu deževju rastline zelo dobro zrasle. Imele so zastirko, ki jim je zadrževala vlago in jih ščitila pred škodljivci. Vse pridelke smo pobrali in jih prinesli pred šolo. Shranili smo si semena za sajenje spomladi, ostale vrtnine pa smo očistili in jih opremili z listki ter pripravili razstavo. In kaj smo pridelali? Krompir, zelje, ohrovt, muškatne buče, bučke, čajote, hokaido buče, laški fižol, sivček, grah, peteršilj, korenje, paradižnik, papriko, čebulo, por … V prihodnje bomo iz pridelkov pripravili obed, ki nam bo zagotovo teknil.

Naše visoke grede so navdušile tudi ocenjevalce mednarodnega projekta EKOŠOLA, v katerem sodelujemo že 20 let. Na mednarodni konferenci ekošol v Laškem smo septembra prejeli priznanje, in sicer 1. mesto za najlepšo visoko gredo v kategoriji osnovnih šol. 

Mentorici: Maja Jerman in Nataša Pečovnik

Oglejte si tudi