Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Ob tednu Rdečega križa, od 8. do 15. maja, in svetovnem dnevu Rdečega križa in Rdečega polmeseca, 8. majem

Žalec, 9. 5. 2020 - Letošnji teden Rdečega križa zaradi spremenjenih razmer zaznamujejo drugače, toda še vedno pomagajo ljudem, ki potrebujejo njihovo pomoč, v teh časih še bolj. V žalskem območnem združenju, ki deluje na območju šestih spodnjesavinjskih občin, prostovoljci iz 14 krajevnih organizacij na terenu ves čas skrbijo za svoje sokrajane.

V začetku aprila so s svojimi prostovoljci in prostovoljci občinskih štabov civilnih zaščit razdelili prehranske pakete socialno ogroženim in novim prosilcem; predvsem mladim družinam, v katerih sta starša ostala brez služb. V primerjavi z lanskim letom je zaradi novih prosilcev za 9 % več prejemnikov hrane.

 

Nekatere občine so osnovnošolskim otrokom in starejšim omogočile tople obroke; starši jih večinoma prevzemajo sami, starejšim pa jih na dom dostavljajo tudi njihovi prostovoljci.

 

Takoj po vzpostavitvi učenja na daljavo se je pokazala potreba po računalnikih, saj so se nekaterim otrokom pokvarili ali pa jih sploh niso imeli. Donirali so jih: Občina Žalec, Študentski klub Žalec, Koronarni klub Spodnje Savinjske doline, Hiša Sadeži družbe Žalec, podjetja in posamezniki, starši pa jih prevzemajo v žalskem skladišču RK. 

 

V teh dneh jim prejemniki humanitarne pomoči dostavljajo dokumentacije o prihodkih v letu 2020, na osnovi katerih bodo prejeli naslednje količine hrane predvidoma konec junija.

 

Skladišče z oblačili in obutvijo v Žalcu še ni odprto, prav tako še niso začeli izvajanja tečajev in izpitov iz prve pomoči. Vse to naj bi začeli izvajati po 18. maju, ko naj bi se sprostili omejevalni zaščitni ukrepi.

Oglejte si tudi