Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Tehniški muzej Bistra

Za objavo članka o Tehniškem muzeju Bistra smo se odločili, ker praznujejo letos 70. obletnico obstoja in imamo v našem domu gospoda, ki je dolga leta delal v tem muzeju.  Takoj je sprejel izziv in napisal članek.


Prvi podatki o Bistri segajo že v rimsko dobo. V veselo dolino Freudental so prvi kartuzijanci prišli iz Francije leta 1220. Kraj je miren in odmaknjen od sveta. Pravi razcvet pa kartuzija doživi, ko postane samostan. Red je bil eden najstrožjih do menihov. Nobenih stikov z zunanjim svetom, predvsem z ženskami. Vsak posamezni menih je živel v svoji hiški. Menihi so bili zaposleni z delom in molitvijo, vsi visoko šolani, vsi vegetarijanci in seveda brez možnosti stikov z zunanjim svetom. Večina dela so opravljali bratje, ki so ravno tako živeli v kartuziji. Bili so z nižjo izobrazbo. Kljub temu pa je bil režim življenja za vse enak. V Sloveniji smo imeli štiri kartuzije. Ena je bila v Jurkloštru, druga je bila v Žičah pri Slovenskih Konjicah, tretja v Bistri pri Vrhniki in četrta, še sedaj dejavna, pa je v Pleterjah pri Šentjerneju. Leta 1782 je cesar Jožef drugi razpustil skoraj vse samostane. Tudi Bistro. Menihi so tako morali oditi domov. Dejavnosti so razpadle. Leta 1826 je kupil stavbe trgovec in lesni manipulant Franc Gale. On in njegovi nasledniki so samostan obnovili v bivalno graščino,  kakršna je še danes. Po drugi svetovni vojni je bil grad nacionaliziran in od leta 1951 dalje tam domuje tehniški muzej.

Osnovna naloga muzeja je bilo evidentiranje, zbiranje, urejanje in varovanje tehnološke dediščine na Slovenskem. Po tem času so nastali še drugi muzeji s tehnično vsebino, kot je na primer Kropa, Idrija, Jesenice in Kranj.

V Bistri se je začelo z gozdarskimi in lesarskimi razstavami. Leta 1953 so bile dostopne tudi za javnost.  Z leti se je muzej zelo razširil in tako ima danes oddelke in stalne zbirke na področjih kmetijstva, lovstva, prometa, lesarstva, tekstila, grafike, obdelave kovin, elektrike. Zbirke so res vredne ogleda. Muzej ima danes dislocirane oddelke, kot so muzej pošte in telekomunikacije v Polhovem Gradcu, lokomotive v Ljubljani, geodetske zbirke na gradu Bogenšperk. Oddelki so tudi v Pivki in Soteski.  

Eno največjih doživetij so gotovo Titovi avtomobili, ki so med najbolj gledanimi eksponati. Poleg ogleda muzejskih zbirk in številnih dejavnosti, ki jih nudijo za odrasle in otroke, si lahko obiskovalci privoščijo prijeten počitek v mirnem naravnem okolju.


Albert Mažgon


Oglejte si tudi