Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Preventivno cepljenje proti gripi – VARNA VSAKOLETNA ZAŠČITA PRED OKUŽBO IN ZAPLETI

Celje, 16. oktober 2017 – Cepljenje proti gripi je učinkovit in varen način, da zaščitimo sebe in bližnje pred okužbo in zdravstvenimi zapleti, ki jih gripa lahko povzroča. V ambulanti Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (na Ipavčevi 18 v Celju) je cepljenje možno vsak delovni dan, od ponedeljka do petka, od 8. do 12. ure. Zaželeno je, da se zainteresirani naročijo na cepljenje na telefonsko številko 03 42 51 121 ali 03 42 51 122. V hladnejših mesecih leta so pogostejše tudi pnevmokokne okužbe, saj gripa omogoči širjenje pnevmokokov v kri, možgane in pljuča. Pnevmokoki pri starejših najpogosteje povzročajo bakteriemično pljučnico, zato svetujemo zlasti starejšim od 65 let, da se cepijo proti gripi in tudi proti pnevmokoknim okužbam.

»Cepljenje proti gripi običajno mine brez stranskih učinkov, najpogosteje se na mestu vboda pojavita rdečina in lokalna bolečina. Cepljenje je koristno, saj ščiti tako posameznika kot skupnost. Pri najbolj ogroženih skupinah zmanjšuje tveganje za smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov. Cepi se lahko vsakdo, razen oseb, ki imajo dokazano alergijo na sestavine cepiva. Cepimo tudi dojenčke, starejše od šestih mesecev,« je povedala prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije, predstojnica Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Posameznik, ki se cepi, bo pred okužbo zaščiten že približno dva tedna po cepljenju. Zaščita je učinkovita in traja več mesecev. Cena cepljenja proti gripi znaša 14 evrov, za kronične bolnike in starejše od 65 let 7 evrov, za otroke do tretjega leta starosti pa 12 evrov. Cepljenje lahko opravimo pri izbranih zdravnikih in v vseh ambulantah območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 

***

Dodatne informacije:

 

  • prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije, vodja Območne enote Celje, Nacionalni inštitut za javno zdravje

Telefon: 03 42 51 120, E: alenka.skaza@nijz.si

 

 

 

Služba za komuniciranje, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Trubarjeva 2, SI-1000 Ljubljana

Telefon: 01 2441 494, 01 2441 572

pr@nijz.si

www.nijz.si

Podatkovni portal NIJZ

Oglejte si tudi