Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Kam na Vranskem


Prišla so leta in kje jih preživeti? Dovolj sem izbiral. Odločil sem se, da jih preživim na Vranskem. Kraj med hribi, podoben Polhovemu Gradcu, kjer sem imel svoj dom. Dom sv. Rafaela s 60 stanovalci se mi je zdel ustrezen. Sicer pa: dom je dom, nobeden ne nadomesti domačije.

Sem nemirna in radoznala duša. In kot tak sem hotel spoznati kraj z okolico. Kam pa, tujec? Začel sem z ogledom domače cerkve. Bil sem zelo presenečen zaradi prijetne domačnosti. Nadaljeval sem z ogledom kraja - ničesar ne poznam. Nekoč so mi rekli: »Če ne vprašaš, nič ne izveš.« Zlato pravilo! Torej je bilo treba raziskati kraj, majhen, pa vseeno z veliko zanimivega. Poznan mi je bil muzej starih motorjev in sem si ga ponovno ogledal. Tudi sam sem bil vodič v Tehniškem muzeju Slovenije, zato poklicna radoznalost.

Zelo me je zanimala arhitektura kraja. Zanimiva! Schwentnerjeva hiša z muzejem, stara poštna postaja, stara sodnija  danes vrtec  in še. Ja, kdo pa ne gre v Mercator in si istočasno ne ogleda Osetove vile? Da, tudi pošta je danes tam.

Redno hodim tudi v okolico, pa me je pot večkrat zanesla na Tabor. Zelo lepa protiturška utrdba, kjer je kaj videti. Na povratku proti domu se za hip ustavim še pri gradu Podgrad. Kaj se lahko naredi, če ni denarja? Zelo sta zanimiva stara rdeča poštna postaja in nasproti dvorec Avžlak. Dobro, da imamo danes računalnike, ki nam omogočajo podrobnejše spoznavanje teh objektov. Zanimiva je tudi stavba stare občine, na kateri vidimo, od kod izhaja grb naše občine.

Pot me zanese tudi k stari pošti in mesariji. Na njej vidim dve marmornati plošči z napisi v latinščini. To prevesti je pa velik problem. Da bi zapis prevedel, žal, ni šlo. Kljub računalniku bom potreboval pomoč. Tudi gospod župan mi ni mogel pomagati, niti nihče drug. Pa grem slučajno v Schwentnerjevo hišo in tam mi prijazna vodička da nekaj prospektov. Tudi »Kam na Vranskem«. V tem vodniku sem našel prevoda obeh tabel. Bil sem prijetno presenečen. Kaj sta mi razodeli obe tabli? Ko so obnavljali cesto preko Trojan okoli leta 1728, je bil pri otvorivti prisoten tudi cesar Karl (CHARLES) VI., oče nam bolj znane Marije Terezije. S Karlom se konča veja moških potomcev Habsburžanov.

Cesta med Dunajem in Trstom je bila izrednega pomena, o čemer priča podatek, da so to traso uporabljali že Rimljani. To pove desna tabla. Leva opisuje vse prisotne ob tem dogodku. Od daleč in blizu so bili prisotni Orfej grof. pl. Strassoldo, deželni glavar, Frančišek Anton grof pl. Auersperg (Turjaški), maršal Ernest Ferdinand grof pl. Saurau, predsednik odposlancev v deželnem odboru Anton Jožef grof pl. Auersperg (Turjaški), Jurij Ksaverij pl. Marotti, škof Pišenski Janez Adam, grof pl. Rasp, Frančišek Jakob pl. Schmidhoffen. Same prominence so napisane na levi tabli. Tabel niso našli na Vranskem, sem sta preneseni s spominske piramide v Zajasovniku, ki je blizu Vranskega. Zajasovnik leži na Štajerskem, o čemer priča mejni kamen med Štajersko in Kranjsko, ki še danes stoji pod Trojanami.

S tem moja radoznalost še ni končana in bo treba še kaj raziskati. Zlasti me mika tabla na cerkvi, napisana v gotici. Nihče ne ve vsebine, tudi Cerkev ne.


Albert Mažgon



Oglejte si tudi