Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

E-storitve državnih ustanov

Zaradi prisotnosti novega koronavirusa moramo pri opravljanju vsakodnevnih opravil in izvajanju aktivnosti še posebej paziti, da se ne okužimo ali nevede prenesemo okužbo na ljudi okrog sebe. Zato je dobro, da poznamo tudi možnosti, ki nam jih v vsakdanjem življenju ponuja uporaba sodobnega storitvenega portala elektronskih storitev javne uprave eUprava. V prispevku vam želimo predstaviti možnosti elektronskega poslovanja ne samo z upravno enoto, ampak tudi z drugimi državnimi ustanovami, saj lahko že marsikatero storitev opravimo od doma.

Portal e-Uprava je portal Republike Slovenije, ki je namenjen državljanom in je elektronska vstopna točka za različne storitve, ki jih opravljamo pri državnih organih ali organih javne uprave. Osnovni namen portala je ponuditi upravne storitve uporabnikom preko svetovnega spleta in tako poleg klasičnih poti zagotoviti dodatno, elektronsko pot za opravljanje teh storitev. Informacije o storitvah so zbrane v vsebinsko zaokroženih področjih, ki spremljajo vse pomembnejše dogodke v življenju posameznika od rojstva, preko šolanja in zaposlitve do upokojitve. Portal, ki je prilagojen ljudem s posebnimi potrebami in je dostopen na naslovu: http://e-uprava.gov.si/e-uprava/,  lahko  uporabljamo na dva načina. 

Lahko ga uporabljamo samo kot portal s preglednim opisom upravnih postopkov, kjer najdemo vse informacije glede raznih vlog, kako jih izpolnimo, kdaj in kje jih oddamo (npr. kako prijaviti začasno bivališče, pridobiti vrednotnico za osebno dopolnilno delo, oddati e-vlogo za državno štipendijo, kako pridobiti študentsko ali dijaško subvencionirano vozovnico itd.). 

Drugi način pa je, da portal uporabljamo tudi za oddajanje teh vlog (za kar potrebujemo digitalno potrdilo oz. digitalni certifikat, več o tem v nadaljevanju), kot na primer podaljšanje prometnega dovoljenja, prijava in odjava začasnega prebivališča ali stalnega prebivališča, oddaja vloge za izpiske iz matičnega registra, oddaja zahtevka za vrednotnico za osebno dopolnilno delo, oddaja različnih vlog (npr. za odobritev pravnega posla, za izdajo gradbenega dovoljenja, za legalizacijo objekta, za priznanje veteranskega dodatka …). Seznam vlog se dopolnjuje. 

Poleg opisanega spleteni portal eUprava omogoča še prijavo v modul Moja e-Upravakjer lahko spremljamo status naše vloge (oddana, v reševanju, rešena). V Moji eUpravi lahko trenutno vidimo podatke, ki jih država hrani o nas, in sicer so to osebni podatki, osebni dokumenti, seznam oddanih vlog, podatki o motornih vozilih, podatki o svojih nepremičninah, podatki o svojih plovilih, izrečene kazenske točke v cestnem prometu, prekrške iz evidence Policije in vpoglede v razne druge evidence. 

Pogoj za oddajo elektronskih vlog in dostop do storitev modula Moja eUprava je, da ima uporabnik nameščeno kvalificirano digitalno potrdilo slovenskih izdajateljev, ki ga v Sloveniji izdajajo štirje overitelji, in sicer PoštarCA, AC NLB, Halcom CA ter  SIGEN-CA (izdajamo upravne enote). Na Upravni enoti Žalec lahko fizične osebe brezplačno oddate vlogo za izdajo digitalnega potrdila SIGEN-CA. Za oddajo vloge se morate zglasiti osebno, da vas bomo identificirali. Starejši morate biti od 15 let, imeti morate enotno matično številko občana (EMŠO) in davčno številko, vpisani morate biti v centralnem registru prebivalstva. Imeti morate svoj elektronski naslov. Na vlogo se morate lastnoročno podpisati. Izdajatelj SIGEN-CA vam bo za prevzem potrdila poslal referenčno številko po e-pošti ter avtorizacijsko kodo s poštno pošiljko. Digitalno potrdilo se z brskalnikom prevzame preko spletnih strani SI-TRUST.

Ministrstvo za javno upravo, ki je tudi skrbnik portala, si prizadeva, da bi bil portal eUprava portal vseh državljank in državljanov Republike Slovenije, zato je prilagojen ljudem s posebnimi potrebami. Seveda pa je namenjen tudi naprednim uporabnikom, ki že uporabljajo ali  bodo portal uporabljali na mobilnih napravah.

 

                                                                      Simona Stanter, načelnica Upravne enote Žalec

Oglejte si tudi