Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Medvrstniška podporna skupina na Vranskem

Že skoraj leto dni se nahajamo v situaciji, ki je svet obrnila na glavo in popolnoma spremenila naš način življenja. »Novo normalnost« predstavljajo virtualne oblike komuniciranja, šolanja in dela, dolgotrajne omejitve gibanja, vse manj pravic, vprašljiva svoboda govora, strah in negotovost glede prihodnosti.

Žal bodo epidemija in z njo povezani ukrepi pustili globoke rane in trdovratne posledice, ki se že kažejo v porastu duševnih stisk – predvsem med mladimi. Že nekaj časa se o tem piše in govori, konkretnih rešitev pa ni na vidiku. Vedno bolj smo odtujeni, osamljeni, tesnobni in depresivni.


Doroteja Ropas, študentka socialnega dela in raziskovalka na tem področju, si želi narediti majhen premik k izboljšanju situacije v naši skupnosti. Želi si, da stiske ne bi ostale preslišane in bi vsak dobil možnost spregovoriti o svojih izkušnjah, strahovih in težavah. To je prvi korak k izboljšanju duševnega zdravja, ki ga posameznik lahko napravi, in prvi korak je vedno najtežji.

Želi si, da bi vsak našel podporo, začutil sprejetost in pripadnost, ne glede na edinstvenost svojih osebnih lastnosti, izkušenj in situacije, v kateri se je znašel. Mnogokrat je o svojih stiskah veliko lažje govoriti z nekom, ki ima podobne izkušnje in te lahko posledično bolje razume, kot s strokovnjakom, ki te osebne izkušnje nima. Podporna skupina sicer ne pomeni alternative strokovni obravnavi, lahko pa predstavlja pomemben in učinkovit vir (po)moči posamezniku.


V sodelovanju z Medgeneracijskim društvom Vransko načrtuje organizacijo medvrstniške podporne skupine, kjer se bomo predvidoma enkrat tedensko zbrali vsi, ki si želimo drugačne oblike povezovanja v skupnosti. V skupini bomo vzpostavili dialog o aktualnih problemih, postavili individualne in skupne cilje, za doseganje katerih si bomo prizadevali. Ozavestili bomo, da nismo sami in da obstaja varen prostor, kjer lahko delimo svoje skrbi, stiske, probleme, oziroma prostor, kjer se lahko preprosto le pogovarjamo, družimo in povezujemo.

Glede na dinamiko skupine, interese, potrebe in želje bomo razmišljali tudi o kakšnem drugem skupnem projektu, ki bi se ga znotraj skupnosti lahko lotili.

Gradili bomo odnos, v katerem bomo vsi člani skupine enako obravnavani, slišani in cenjeni. Zavezani bomo k spoštovanju zasebnosti posameznika ter varovanju osebnih podatkov in s tem soustvarjali varen prostor za sodelovanje.


V kolikor se je kdo od vas našel v kakšnem delu tega zapisa, če ste začutili, da bi vas stvar utegnila zanimati, a imate morda še kakšne dvome in vprašanja, smo za vse odgovore vedno na voljo.

Če se vam  zdi, da je podporna skupina nekaj, kar v tem trenutku potrebujete in si želite, nam brez oklevanja pišite na elektronski naslov mgc.vransko@gmail.com ali nas pokličite ne telefonsko številko 031 729 953.


Termine srečanj bomo oblikovali glede na število in starostne skupine prijavljenih udeležencev.


Medgeneracijsko društvo Vransko

Oglejte si tudi