Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

ČEBELARSKA UČNA POT

Čebelarji Čebelarskega društva Vransko so bili tudi v času korone delavni in aktivni. Prijavili smo se na razpis LAS SSD za izbor operacij za izvajanje Strategije lokalnega razvoja LAS SSD v programskem obdobju 2014–2020 iz sklada EKSRP. Na razpisu smo bili uspešni s programom ČEBELARSKA UČNA POT.

 

Z navedenim  programom želimo učence OŠ Vransko-Tabor in širši krog prebivalstva seznaniti z življenjem čebele, njenim vplivom na kmetijstvo in gospodarstvo ter zainteresiranim prikazati možnosti čebelarjenja doma.

Program zajema dva sklopa, in sicer sklop predstavitve v sliki in besedi na panojih in sklop čebelnjak za ogled z vsemi nujnimi pripomočki.

Učna pot bo na 6 panojih prikazala naslednje tematike: čebela se predstavi, čebelja družina, bivališče čebel, razvojne faze čebel, dejavnosti čebel, čebelarjenje, čebelje telo, čebelja paša, medovite rastline, čebelji pridelek, bolezni čebel.

 

V čebelnjaku sta naša člana Miran in Ivan v tem mesecu s stekleno steno  pregradila prostor s panji od skupnega prostora.

V samem čebelnjaku bosta dve vrsti panjev, LŽ in nakladni. Zainteresiranim bomo prikazali čebelarske pripomočke za točenje medu (točilo) in čiščenje satov (sončni topilnik). 

Sama učna pot je locirana na občinskem zemljišču v ograjenem šolskem vrtu. Pričela se bo pri gredi medovitih rastlin, se nadaljevala ob panojih s predstavitvami in končala v čebelnjaku, kjer bo tudi promocijski material.

Vsako leto bosta realizirani vsaj dve delavnici na temo spoznaj čebele, njihov način življenja in ravnanje z njimi (domovanje, zaščita, prehrana ...).

 

Fotografija prikazuje delovni osnutek enega od panojev.

 

Ludvik Krajnc

 

 

 

Oglejte si tudi