Logo MojaObčina.si

Vransko

DANES
24°C
8°C
JUTRI
27°C
10°C
Deli
2331

Veselo in sproščeno na Čreti

Prelep sončen dan nas je prvega maja zvabil na Čreto, kjer se je tradicionalno prvomajsko srečanje začelo z delavsko mašo, ki jo je daroval župnik Jože Turinek ob somaševanju biseromašnika Vladimirja Rutarja in župnika Avguština, ki je k Materi Božji priromal s pohodniki z Gorenjske. 
Ob dvanajstih smo se pohodniki zbrali pri spomeniku padlim v NOB, kjer so nas nagovorili predsednica KS Kokarje Andreja Zupan ter župana obeh sosednjih občin, Matej Pečovnik in Franc Sušnik. Nazarski župan Matej Pečovnik je pudaril, da je glavni poudarek srečanja občanov obeh občin in sploh vseh navzočih prijateljstvo. Letos so se pohodniki odpravili na pot prijateljstva že triindvajsetič. Spomnil pa se je tudi partizanskih bojev na Čreti in seveda praznika dela. V tem duhu je nadaljeval tudi vranski župan Franc Sušnik in poudaril, da moramo nujno spoznati, da praznovanje prvega maja ni deljenje rdečih nageljnov, golaža, lepih in všečnih govorov, ampak je prvi maj čas, ko moramo še toliko glasneje in jasneje povedati, da s trenutno plačo in dohodki večina Slovenk in Slovencev ne more dostojno živeti, sploh pa ne dostojno praznovati praznika dela. Jasno in glasno moramo povedati, da praznik ni namenjen leporečenju in obljubljanju nemogočega, in zahtevati, da mora postati naše delo bolj cenjeno, predvsem pa mu mora biti priznana višja dodana vrednost, saj bomo le tako bolje živeli ter z veseljem in ponosom v srcu praznovali.
V kratkem kulturnem programu so nastopili učenci OŠ Nazarje, podružnične šole Šmartno ob Dreti z mentorico Sabino Venek ter moška vokalna skupina  Lončarji.
Nazarčani so se po slovesnosti podali preko Farbance do Športnega centra Laze, kjer jih je čakal topel obrok. Tudi v planinskem domu na Čreti so se v sproščenem in veselem vzdušju družili pohodniki vse do večernih ur. Ob tem so bili deležni toplega obroka gostitelja Občine Vransko, ki so ga pripravili in postregli prijazni oskrbniki koče.
                                                                                                                                        Suzana Felicijan Bratož

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi