Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

SCHWENTNERJEVA HIŠA PO PRENOVI ODPRLA VRATA

Na Vranskem se je letos praznovanje občinskega praznika začelo z odprtjem prenovljene rojstne hiše našega rojaka, založnika slovenske moderne Lawoslava Schwentnerja. Občina Vransko je z odkupom hiše leta 2000 preprečila njeno propadanje, z obnovo zunanjosti v drugi polovici prejšnjega leta pa še enkrat dokazala pomen ohranjanja kulturne dediščine.
Župan Franc Sušnik je v govoru predstavil pomen Schwentnerjevih ter natančno  kronologijo dogajanja v hiši, odkar je v občinski lasti. Izpostavil je, da je hiša nedvomno najpomembnejši in po obnovi tudi najlepši kulturni spomenik v trgu Vransko. Med Schwentnerjevimi pa ni bil pomemben družinski član le založnik, svoj pečat sta v kraju pustila tudi oče Leopold in brat Karel kot lokalna trgovca in politika.

V kulturnem programu ob svečanem odprtju hiše so sodelovali Godba Lukovica ter mlajši otroški pevski zbor, turistični krožek in otroška folklorna skupina OŠ Vransko-Tabor. Hišo je blagoslovil domači župnik Jože Turinek.

Obiskovalci so si po prireditvi ogledali tudi notranjost hiše, kjer pa so obnovljena le tla v jedilnici. Tisti, ki so bili v hiši prvič, so bili navdušeni, kar je še en dokaz, da je potrebno ohranjati dediščino, ki so jo zapustili naši predniki.

Z odprtjem po prenovi se v hišo vračajo ustaljene dejavnosti – TIC s ponudbo lokalnih ponudnikov, ogled hiše, prireditve, možnost sklenitve zakonske zveze. Lepo vabljeni.

                                                                                                                                                                  Tanja Goropevšek

 

Oglejte si tudi