Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
0°C
PON.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Praznik na Vranskem

Letošnja slavnostna akademija ob občinskem prazniku, ki ga Občina Vransko praznuje 14. maja v spomin na leto 1868, ko je cesar dotedanji kraj Vransko povišal v deželno-knežji trg, je bila 10. maja v športni dvorani Vrani Vransko. Slovesnosti se je udeležilo veliko občanov ter župani in podžupani spodnjesavinjskih občin.
Osrednji govornik na slavnostni akademiji župan Franc Sušnik je v svojem pozdravnem nagovoru uvodoma govoril o pomenu praznovanja, nato pa v povezavi s tem za ohranjanje kulturne dediščine izpostavil najpomembnejše pridobitve. Osrednja je temeljita prenova Schwentnerjeve hiše, s katero so počastili 150-letnico trga Vransko, izdajo zbornika Vransko skozi čas in sofinanciranje obnove župnijske cerkve sv. Mihaela Vransko v naslednjem petletnem obdobju, v skupni višini 60 tisoč evrov. V zadnjem času se v občini razcveta individualna stanovanjska gradnja, gradnja novega hotela, med zaključnimi investicijami na področju turistične ponudbe pa je kamp Podgrad. Lani so bila zaključena dela na mostu čez potok Boljka v Čepljah, obnova mrliške vežice, pričela se je obnovo trškega jedra, zaključila rekonstrukcija ceste Vransko-Vologa itd. Del govora je namenil tudi evropskim projektom, kjer je sodelovala tudi občina Vransko.


V nadaljevanju so podelili priznanja in plakete zaslužnim občanom. Plaketo Občine Vransko so prejeli: Alojzija Hrastovec iz Zajasovnika – za vzorno in srčno opravljanje poklica medicinske sestre, Jasna Lazar z Vranskega za vzorno in srčno opravljanje poklica medicinske sestre, Polonca Učakar z Vranskega za vzorno in predano delo na področju vzgoje in izobraževanja, Jože Matko, starejši, iz Sela pri Vranskem za izjemen prispevek k ohranjanju sakralne kulturne dediščine, Štefan Pečovnik iz Prekope za vzorno in srčno opravljanje poklica poštarja. Priznanje Občine Vransko so prejeli: Valerija Zupan z Vranskega za predano delo na društvenem področju, Miran Pikl z Vranskega za predano delo na področju čebelarstva in Dekliška vokalna zasedba Solo za večletno uspešno delovanje na področju vokalne glasbe.


Sledilo je odprtje 11. razstave ročnih del Vezilj Vransko, ki deluje v okviru Društva univerze za tretje življenjsko obdobje Vransko. Razstava je bila odprta v soboto in nedeljo, torej 11. in 12. maja. Slavnostno akademijo je popestrila godba Glasbene šole Risto Savin Žalec. V okviru praznika se je zvrstilo tudi več kulturnih in športnih prireditev.

.                                                      
                                                                                                                                                            T. Tavčar

 

Oglejte si tudi