Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Parada učenja 2018 pestra in zanimiva

V sredo, 16. maja, je na Podeželski tržnici Žalec potekala Parada učenja 2018. Žalska parada je ena od petnajstih, ki se je v Sloveniji zgodila na isti dan. Že šestič je parado organizirala UPI – ljudska univerza Žalec v sodelovanju s skoraj 25 partnerskimi organizacijami. Parado učenja so otvorili in zbranim spregovorili: Janko Kos - župan Občine Žalec, Neža Zagoričnik - vodja JSKD Žalec, Andrej Sotošek – direktor Andragoškega centra Slovenije ter Franja Centrih, direktorica UPI – ljudske univerze Žalec.
Parada učenja je festivalski dogodek, ki se odvija v mestnih središčih, kjer se srečajo ponudniki znanj in tisti, ki po znanju povprašujejo. Namen parade je ozaveščanje o pomenu učenja, informiranje o priložnostih, povezovanje v učečo se skupnost ter navduševanje z zgledi. Parada učenja je del Tedna vseživljenjskega učenja (TVU), ki je praznik učenja za vse generacije. TVU je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Pod okriljem Andragoškega centra Slovenije poteka že 23 let, njegov namen pa je opozarjati na pomembnost in vseprisotnost učenja v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema. V okviru tedna se zvrstijo izobraževalni, promocijski, informativno-svetovalni, družabni in kulturni ter drugi dogodki. Lani je bilo teh na območju celotne Slovenije kar 11 tisoč, udeležilo pa se jih je več kot 215 tisoč udeležencev.

Ker je leto 2018 Evropsko leto kulturne dediščine, so to tudi umestili v Parado učenja. Okrepili so sodelovanje s kulturnimi društvi, povezali različne generacije in spodbudili razmišljanje o kulturni dediščini. Vrednotenje kulturne dediščine je namreč zrcalo ozaveščenosti družbe. Povabilu za sodelovanje so se z veseljem odzvali vranski folklorniki, ki so poskrbeli za oživitev tega plesa med obiskovalci Parade. Folklora predstavlja izvirno starožitnost ljudstva, ljudsko slovstvo in ljudsko duhovno kulturo. Prav tako so poskrbeli za medgeneracijsko zastopanost sodelujočih, večgeneracijsko sodelovanje in vključevanje učečih se v Parado učenja. V okviru Parade učenja so nagovorili učeče se skozi celotno vertikalo vseživljenjskega učenja. Dogodka so se udeležili otroci enot Vrtcev Žalec, šolarji in učitelji, srednješolci, študentje, udeleženci v izobraževanju odraslih, člani društev univerz za tretje življenjsko obdobje …

UPI – ljudska univerza Žalec je območni koordinator TVU-ja na področju Savinjske doline od leta 2006 naprej in letos jim je k sodelovanju uspelo pritegniti kar okoli 70 različnih izvajalcev, skupaj pa bodo izvedli skoraj 200 TVU-dogodkov (ti bodo potekali od 11. maja do konca junija).
 
                                                                                                           T. Tavčar

 

Oglejte si tudi