Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

DOPOLNILNA DEJAVNOST NA KMETIJI – PREDSTAVITEV TD GUŠT

Januarja smo v Schwentnerjevi hiši, kjer želimo, da zaživi center za povezovanje lokalnih ponudnikov, organizirali predavanje na temo dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Naš namen je spodbuditi, da bi se čim več domačinov odločilo za dopolnilno dejavnost oziroma, če le-to že imajo, da svoje izdelke ponudijo tudi v TIC-u. Zato smo kot primer dobre prakse v goste povabili Turistično društvo Gušt, ki povezuje lokalne ponudnike v občinah Tabor in Vransko.
Nastanek in delovanje društva je predstavil predsednik Adi Laznik. Povedal je, da je trenutno aktivnih nekoliko manj članov kot ob ustanovitvi, je pa nekaj tudi podpornih članov. Članstvo v društvu je res pestro, saj povezuje kmete, glasbenike, izdelovalce domače in umetnostne obrti … Povezali so se zaradi boljše prepoznavnosti, lažje promocije, podpore drug drugemu. Res pa se mora za uspeh vsak posameznik truditi po najboljših močeh.

 

V nadaljevanju je dopolnilno dejavnost na kmetiji predstavil Rafko Novak. Na njihovi kmetiji redijo oplemenjene bovške ovce, katerih mleko v lastni sirarni predelajo v kvalitetne mlečne izdelke – sir, skuto … Povedal je, da je ves čas imel vizijo, čeprav mnogi niso verjeli vanj. Pustil je službo in v tridesetih letih mu ni bilo nikoli žal, da se je odločil za to pot. Poudaril pa je, da se je kljub utečeni dejavnosti potrebno ves čas izobraževati.

 

Tudi Adi Laznik je povedal, kako je potekala njihova dejavnost na kmetiji. Od hmeljarstva in intenzivne živinoreje do današnje prašičereje in govedoreje. Že od nekdaj ga je zanimala predelava mesa, zato so predelali staro sušilnico hmelja in se odločili za dopolnilno dejavnost na kmetiji. Meso in mesne izdelke prodajajo doma, v TIC-ih in na mesomatu, ki so ga postavili v neposredni bližini domačije. 

 

Oba sta s svojo dejavnostjo zelo uspešna, na trgu prepoznavna, saj so izdelki res dobri in kakovostni. Dobrote z obeh kmetij je možno kupiti tudi v TIC-u Vransko v Schwentnerjevi hiši. 

Oba gosta sta povedala, da naj se tisti, ki razmišljajo o dopolnilni dejavnosti, le-te pogumno lotijo in se ne ustrašijo birokracije, zavedati pa se morajo, da je za uspeh potrebno delo.

 

Tanja Goropevšek

Oglejte si tudi