Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
5°C
PET.
16°C
1°C
Oceni objavo

60 let pustnega dogajanja na Vranskem, prevzem pustne oblasti

V nedeljo 24. februarja, so ob 11. uri za en teden prevzeli oblast na Vranskem vranski generali vranarji in  sprejeli Odlok o preoblikovanju Občinske uprave Občine Vransko v intendantsko službo generalštaba Vranskega generalata. Na sobotnem  karnevalu 2. marca pa so pričakovali izvirne maske od blizu in daleč.

Slovesnost ob prevzemu oblasti je bila pred občinsko stavbo Občine Vransko, kjer je zbrane nagovoril general vranarjev, poslanec Aleksander Reberšek. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ključ pa je generalu predal župan Franc Sušnik. Poleg generalov vranarjev so  prevzem oblasti popestrili Kurenti dva tisoč iz Velenja, ki sicer izhajajo s Ptuja, prijatelji iz Vira, godba iz Prebolda, številni Vranšani, ki so prišli po drugi nedeljski maši. Tako so še bolj slovesno zaznamovali prevzem oblasti za teden dni, saj prav te dni mineva natanko šestdeset let, odkar Vranšani organizirano pripravljajo to največje pustno dogajanje v Spodnji Savinjski dolini, katerega osrednji pustni liki so generali vranarji.

Prvo pustno dogajanje na Vranskem je leta 1959 organizirala tamkajšnja ljudska tehnika na čelu z domačinom Vladom Rančigajem, ki ima pri tem največ zaslug.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ob koncu je Aleksander Reberšek, ki je na čelu generalov vranarjev,  predstavil še nekaj sklepov, ki jih je v skladu s pustnim statutom izoblikoval  generalni štab:

-         Kdor na Vranskem ni za pusta, naj izseli se do avgusta.

-         Vsi lokali na Vranskem so v času vlade generalov odprti 24 ur.

-         Stopnja alkohola zaradi prazničnosti dovoljena 0,8.

-         Vse kelnarice morajo biti pomanjkljivo oblečene, točiti morajo čez rob.

-         Generalom se streže brezplačno.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Pustne povorke se je vsako leto udeležilo več ljudi, osrednje mesto na njem pa je pripadlo generalom vranarjem. Ideja zanje se je na podlagi lokalne legende o vranah in strateško pomembni legi Vranskega, ki so jo v zgodovini varovali vojaki, porodila prav Rančigaju. Generali vranarji, na čelu katerih je zadnjih nekaj let poslanec Aleksander Reberešek, so tudi letos poskrbeli za bogat nagradni sklad, zato so v soboto, 2. marca, na Vranskem pričakovali izvirne skupinske maske od blizu in daleč. 


                                                                                                                                                     T. Tavčar

Oglejte si tudi