Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

December je čas pirotehnike

December je tudi čas praznovanja, čas, ko okrasimo mesta in domove, obiskujemo koncerte, se zabavamo na božičnih sejmih ter številnih drugih prireditvah na prostem. To je tudi čas, ko nakup in poraba pirotehničnih izdelkov dosežeta vrhunec. Dejstvo je, da je pirotehnika lahko zelo nevarna. Pokanje je neprijetno ne samo za ljudi, ampak tudi za živali. Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov lahko povzroči telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok in poškodbe oči.

 

Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih določa, da je za opravljanje dejavnosti proizvodnje ali prometa (promet je trgovina, uporaba, izvajanje ognjemetov, ravnanje, skladiščenje, priprava eksplozivov na delovišču in uničevanje eksplozivov ali pirotehničnih izdelkov) z eksplozivi ali pirotehničnimi izdelki potrebno dovoljenje pristojnega organa.

 

Ministrstvo za notranje zadeve je pristojno za izdajo dovoljenja za proizvodnjo eksplozivov ali pirotehničnih izdelkov, promet z eksplozivi, trgovino s pirotehničnimi izdelki na debelo ter dejavnost izvajanja ognjemetov, medtem ko je za izdajo dovoljenja za trgovino s pirotehničnimi izdelki na drobno pristojna upravna enota, kjer se opravlja trgovska dejavnost.

 

S prodajo tovrstnih izdelkov se lahko ukvarjajo pravne osebe oziroma podjetniki, ki izpolnjujejo splošne pogoje za poslovanje in posebne pogoje, določene v zgoraj navedenem zakonu. Prodajni in skladiščni objekti za pirotehnične izdelke morajo biti zgrajeni in opremljeni tako, da se zagotavljajo varstvo pred požarom, varovanje življenja in zdravja ljudi, premoženja ter varstvo okolja. S tovrstno dejavnostjo lahko pravna oseba začne, ko ji upravna enota izda posebno dovoljenje. Na območju Upravne enote Žalec smo izdali dovoljenja za prodajo pirotehničnih izdelkov na sedmih prodajnih mestih.

 

Za izdajo dovoljenja za trgovino s pirotehničnimi izdelki na drobno je, kot je že zapisano, pristojna upravna enota, kjer se opravlja trgovska dejavnost. Prosilec mora za izdajo tovrstnega dovoljenja poleg izpolnjene vloge (osnovni podatki o pravni osebi oz. podjetniku, naslov poslovalnice oz. objekta, kjer naj bi se opravljal promet s pirotehničnimi izdelki, ter osebne podatke o odgovornih osebah, te morajo biti stare najmanj 18 let, brez zadržkov javnega reda in strokovno usposobljene) priložiti tudi načrt ravnanja ob nesreči ali drugem izrednem dogodku, izjavo o varnosti z oceno tveganja ter pogodbo o varovanju ljudi in premoženja s sistemom tehničnega varovanja.

 

Zahteve, ki jih morata izpolnjevati prodajno mesto in trgovinsko skladišče, so določene z Uredbo o posebnih zahtevah za objekte, v katerih so eksplozivi ali pirotehnični izdelki. Upravna enota pred izdajo tovrstnega dovoljenja opravi tudi pregled prodajnega mesta prodaje pirotehničnih izdelkov. Izdano dovoljenje upravne enote velja, dokler imetnik dovoljenja ne spremeni svoje dejavnosti, prostore, kjer opravlja dejavnost, ali se statusno preoblikuje. V teh primerih mora prodajalec pridobiti novo dovoljenje.

 

Prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov sta dovoljena vse leto, razen izdelkov, katerih glavni učinek je pok. Ti so podvrženi strožjemu režimu, tako pri prodaji kot pri uporabi. Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1 (tipični izdelki te kategorije so bengalske vžigalice, pokajoči vložki za cigarete, pasje bombice, vžigalice s pokom itd.), katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena samo v času od 26. decembra do vključno 1 . januarja.

 

Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (npr. petard), je v Republiki Sloveniji prepovedana.

 

Za dodatne informacije smo vam na voljo na Krajevnem uradu Vransko na telefonski številki 03 703 28 20, ki je odprt vsak torek od 8.00 do 12.00 in od 12.30 do 15.00 ure. Lahko pa nas pokličete tudi na sedež Upravne enote Žalec na številko 03 713 51 20 ali nam pišete na e-naslov ue.zalec@gov.si.

 

Želimo vam lepe in varne praznike ter SREČNO 2019.                          

 

 

       

                                                                                            Simona Stanter, načelnica

Oglejte si tudi