Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
9°C
5°C
Oceni objavo

Skupaj zmoremo!

Spoštovane občanke, spoštovani občani!

 

Potem ko smo v naši občini spomladi s skupnim prizadevanjem prvi val epidemije prestali brez potrjenih okužb z novim koranavirusom, je od 3. septembra, ko smo zabeležili prvi primer, do danes število le-teh naraslo že na 76. V tem trenutku imamo v občini evidentiranih 24 aktivnih primerov, ob upoštevanju t.i. asimptomatskih okužb pa je aktivnih primerov realno še precej več. 

Medtem ko nekateri za okužbo sploh ne vedo ali njihov organizem z njo opravi kot z običajnim prehladom, imajo drugi resne zdravstvene težave, ki pustijo dolgotrajne posledice, za določen del populacije pa je okužba celo smrtonosna. V vsakem primeru je evidentno, da pod črto pri novem koronavirusu ne gre za »običajno gripico«, saj se navkljub uveljavljenim strogim omejevalnim ukrepom zdravstveni sistemi po svetu z novim koronavirusom spopadajo na robu zmogljivosti.

Ker preventivni ukrepi (fizična distanca, zaščitne maske in razkuževanje rok) niso bili dovolj učinkoviti za zajezitev epidemije, je Vlada Republike Slovenije na predlog strokovnih služb za zaščito zdravja ljudi in ohranitev delujočega zdravstvenega sistema sprejela dodatne omejitvene ukrepe. Seveda pa sprejemanje ukrepov s strani institucij samo po sebi ni dovolj. Zato na vas, spoštovane občanke in občani, naslavljam iskreno prošnjo, da spoštujete omejitve gibanja in socialnih stikov in v največji možni meri izvajate osnovne zaščitne ukrepe, ki so resnično nujni za zaščito vas samih, vaših svojcev, kolegov v službi itd.. Le na ta način se bomo lahko v doglednem času vrnili v relativno normalno življenje in bodo negativne posledice epidemije za gospodarstvo in nadaljnji razvoj skupnosti čim manjše. 

Nekaj najpomembnejših vsebin v zvezi z ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa si lahko ogledate v priloženih gradivih. Če potrebujete kakršnekoli druge informacije ali pomoč v zvezi z epidemijo novega koronavirusa, lahko pokličete poveljnika Civilne zaščite – 031 348 330, mene – 031 348 923 ali direktorico občinske uprave – 031 865 760.

Bodimo odgovorni, skrbimo drug za drugega in ostanimo zdravi!

 

                                                                                          Franc Sušnik, župan

 

 

  • Splošna sporočila:

 

Pravilna higiena kašlja

Nasveti za umivanje rok

Priporočila za starejše v času epidemije nove virusne bolezni COVID-19 (letak)

Kaj lahko storim, da preprečim širjenje novega koronavirusa? (plakat)

Kako obvladovati stres, zmanjšati občutke strahu, panike in zaskrbljenosti zaradi koronavirusa SARS-COV-2 (COVID-19)? (letak)

Priporočila za čiščenje in ravnanje z odpadki v domači oskrbi pri ljudeh s COVID-19 (ali sumom na COVID-19) (letak)

Kako se pogovarjati z otroki o koronavirusu SARS-COV-2 (COVID-19)? (letak)

Pravilna uporaba zaščitnih mask (Vir: Urad Vlade RS za komuniciranje)

Obvestilo glede prepovedi dotikanja odvrženih odpadkov

 

  • Video vsebine:

 

Umivanje rok  (YouTube)

Higiena kašlja (YouTube)

Pravilna namestitev zaščitne obrazne maske (vir: UKC LJ)

Zaščitite starejše (vir: UKC LJ)

Kako naj poteka samoizolacija? (vir: UKC LJ)

Stopnje tveganja okužbe s COVID-19 ob posameznih aktivnostih in krajih (Vir: Urad Vlade RS za komuniciranje)

 

Oglejte si tudi