Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Korak v smeri električne mobilnosti

Promet ustvarja kar četrtino vseh toplogrednih plinov v Evropi, zato bo od njegovega trajnostnega načrtovanja vse bolj odvisna tudi kakovost našega življenja. Eden od odgovorov za čas, ki prihaja in ga bo vedno bolj zaznamovalo zmanjšanje zalog fosilnih goriv ter podnebne spremembe, je tudi električna mobilnost.

Korak v smeri električne mobilnosti je letos s postavitvijo hitre polnilne postaje za električna vozila naredila tudi Občina Vransko. Z uspešno kandidaturo na javnem razpisu Eko sklada za polnilne postaje za električna vozila v zavarovanih območjih narave in območjih Natura 2000 je pridobila 5.000 evrov nepovratne finančne spodbude.

Polnilna postaja ePD DC20 je plod slovenskega znanja, saj jo je izdelalo podjetje Implera iz Slovenske Bistrice. Na polnilni postaji so na razpolago vsi standardni DC- in AC-priključki za polnjenje vseh vrst električnih vozil CHAdeMO, CCS Combo, Mennekes in Schuko. Vrednost celotne investicije, ki predstavlja izdelavo projektne dokumentacije, izvedbo NN-priključka, plačilo omrežnine za priključno moč, nakup polnilne postaje, nakup in postavitev prometnega znaka ter označitev dveh parkirnih mest, znaša 16.599,96 evrov. 

Kmalu po postavitvi polnilnice se je izkazalo, da je lokacija neposredno ob avtocesti zelo privlačna za uporabnike električnih vozil v tranzitu, saj je število polnjenj močno preseglo pričakovanja. Brezplačno polnjenje na tako frekventni lokaciji bi pomenilo preveliko breme za občinski proračun, zato smo s 15. aprilom uvedli plačljivo hitro (DC) polnjenje. Uporabnikom polnilnice se zaračunava strošek v kombinaciji porabljene električne energije in časa, ko njhovo vozilo zaseda polnilno mesto. Verjamemo, da bo takšen obračunski sistem dolgoročno sprejemljiv za uporabnike polnilnice, hkrati pa finančno vzdržen za občinski proračun, ki ga bremenijo stroški omrežnine in prispevkov.    

Občinska uprava

Oglejte si tudi