Logo MojaObčina.si

Vransko

JUTRI
6°C
-3°C
SOB.
6°C
0°C
2603

PETICIJA PROTI RAZSTAVLJANJU IZRABLJENIH VOZIL IN PREDELAVI NEVARNIH ODPADKOV V TRGU VRANSKO

Na sedežu Občine Vransko, Vransko 59 in na spletu poteka podpisovanje peticije proti razstavljanju izrabljenih vozil in predelavi nevarnih odpadkov v trgu Vransko. Peticijo je Občina Vransko pripravila na predlog župana Franca Sušnika in po soglasnem pooblastilu občinskega sveta Občine Vransko zaradi nerazumnih in nezakonitih dejanj Agencije RS za okolje (ARSO), ki je dne 5. 12. 2017 podjetju GLOBAL AVTO, d. o. o., Zgornji Prhovec 7, 1411 Izlake izdala okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje obrata za razstavljanje izrabljenih vozil in predelavo odpadkov v objektih ter na zemljiščih nekdanjega podjetja KIV Vransko. 


S tem dovoljenjem je ARSO na lokaciji sredi Vranskega legalizirala okolju nevarno dejavnost, ki se na tej lokaciji sicer izvaja že od leta 2015. Med drugim je dovolila tudi predelavo naslednjih okolju nevarnih odpadkov:

  • 1650 ton izrabljenih vozil letno
  • 28,38 ton bencina, kurilnega olja in dizelskega goriva ter svinčenih baterij letno

Okoljevarstveno dovoljenje je zadnje v vrsti nerazumnih in tudi nezakonitih dejanj ARSO, ki so se pričela s sklepom z dne 21. 10. 2016, s katerim so odločili, da za obrat za razstavljanje ter zbiralno mesto izrabljenih vozil ni potrebno izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja. Na ta način so iz postopka izključili javnost in lokalno skupnost. Vse pritožbe in poizkuse Občine Vransko, da bi se vključila v postopek izdaje dovoljenja, so zavrnili. Še več. V okoljevarstveno dovoljenje je ARSO, poleg razstavljanja in zbiranja izrabljenih vozil, kar je bilo predmet odločanja v predhodnem postopku o (ne)potrebnosti izvedbe presoje vplivov na okolje in pridobitve okoljevarstvenega soglasja, povsem nerazumno in po našem prepričanju tudi nezakonito vključila in izrecno dovolila celo predelavo nevarnih odpadkov. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencijo RS za okolje in druge pristojne organe sprašujemo, kako je mogoče, da za dejavnost predelave nevarnih odpadkov, po prizorih, videnih na Vrhniki, v Zalogu in še kje, ni potrebno izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja.


ZATO ODLOČNO ZAHTEVAMO:

- razveljavitev nezakonitega okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje obrata za razstavljanje izrabljenih vozil in predelavo nevarnih odpadkov, ki ga je Agencija RS za okolje dne 5. 12. 2017 izdala družbi GLOBAL AVTO, d. o. o.;

- preprečitev nadaljnjega izvajanja dejavnosti razstavljanja izrabljenih vozil in predelave nevarnih odpadkov v trgu Vransko, ki  je razglašen za naselbinski spomenik Vransko – Trško naselje (EŠD 979). 

Peticijo lahko podpišete:

  • na sedežu Občine Vransko, Vransko 59

-       v četrtek, 14. 12. 2017, od 8. do 17. ure,

-       v petek, 15. 12. 2017, od 8. do 17. ure,

-       v soboto, 16. 12. 2017, od 8. do 12. ure,

-       v nedeljo, 17. 12. 2017, od 8. do 12. ure,

-       v ponedeljek, 18. 12. 2017, od 8. do 17. ure,

-       v torek, 19. 12. 2017, od 8. do 17. ure,

-       v sredo, 20. 12. 2017, od 8. do 17. ure.

 

Prilagamo dokumentacijo v zvezi s to problematiko.

Peticijo bomo naslovili na predsednika Republike Slovenije g. Boruta Pahorja, predsednika Vlade Republike Slovenije g. Mira Cerarja, predsednika Državnega zbora Republike Slovenije g. Milana Brgleza, varuhinjo človekovih pravic go. Vlasto Nussdorfer ter Komisijo za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Državnega zbora Republike Slovenije. 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi