Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

ŠTEVILKA ZA KLIC V SILI 112

Gasilska Zveza Slovenije že vrsto let v mesecu oktobru izvaja Program varstva pred požari. Letošnja osrednja tema programa meseca požarne varnosti je klic v sili na številko 112. Namen je osveščanje o pomenu poznavanja in pravilni uporabi številke 112 za uspešno in pravočasno aktiviranje gasilcev in drugih reševalnih enot. Vzporedno pa bo pozornost namenjena požarni varnosti na stavbah kulturne dediščine.

 

Številko 112 je Slovenija kot druga država v Evropi uvedla že leta 1997. Vsi klici v sili na 112 so brezplačni in mogoči tako s stacionarnih kot z mobilnih telefonov ter preko kratkih sporočil SMS, ki so namenjena predvsem gluhim in naglušnim osebam. 

Na številko 112 pokličemo, kadar potrebujemo nujno medicinsko pomoč, pomoč gasilcev, nujno veterinarsko pomoč, pomoč gorskih, jamarskih reševalcev, drugih reševalnih enot ali policije, kadar opazimo, da gori, izteka nevarna snov, da je onesnažena pitna voda, potok, reka ali morje, da grozi zemeljski ali snežni plaz, da so pretrgane električne ali telefonske žice ali če opazite druge pojave, ki predstavljajo nevarnost za življenje ali zdravje ljudi in živali ali za varnost premoženja, kulturne dediščine in okolja ter ob nesreči ali povečani nevarnosti naravne ali druge nesreče, pa tudi sicer, ko potrebujemo informacije o motnjah pri preskrbi s pitno vodo, električno energijo in plinom, o motnjah v telefonskem omrežju ter o stanju snežne odeje v visokogorju.

 

Ob klicu na 112 operaterju v Centru za obveščanje, ki sprejme naš klic, nujno povemo:

  • kdo kliče,
  • kaj se je zgodilo,
  • kje in kdaj se je zgodilo,
  • koliko je ponesrečencev in kakšne so poškodbe,
  • kakšne so okoliščine na kraju nesreče (požar, nevarne snovi, poškodovane plinovodne ali druge napeljave ... ),
  • kakšno pomoč potrebujemo.

Zloraba klica na 112 ter znamenj za pomoč in nevarnost je kazniva. Vsebina pogovora se snema, podatki o telefonski številki in lokaciji so pridobljeni samodejno in se hranijo 6 mesecev.

Uspeh intervencije je odvisen od pravočasne in pravilne podaje informacij na številko 112.

 

V PGD Vransko upamo, da bodo klici na številko 112 potrebni čim manjkrat, če do tega pride, pa so vam naši operativni gasilci, bolničarji in prvi posredovalci vedno na voljo.

 

Povzeto po:

- http://www.sos112.si/slo/page.php?src=ks1.htm,

- http://www.gasilec.net/preventiva/mesec-pozarne-varnosti.

Oglejte si tudi