Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Mesečno poročilo Gasilske zveze Žalec med 15. septembrom in 15. oktobrom 2017

V nedeljo, 17. septembra 2017, je v Braslovčah pri gasilskem domu potekalo tekmovanje članic in članov Gasilske zveze Žalec. Tekmovalo je 57 enot v skupno šestih kategorijah. 12 ekip se je uvrstilo na regijsko tekmovanje.

V nedeljo, 24. septembra 2017, je na poligonu ZŠAM Savinjske doline v Ločici ob Savinji potekalo mladinsko tekmovanje GZ Žalec, hkrati z zadnjo, četrto tekmo v 11. Ligi mladine Savinjsko-Šaleške regije 2017, v katerem se je pomerilo 62 mladinskih enot iz celotne Savinjsko-Šaleške regije.

V soboto, 30. septembra 2017, je v Latkovi vasi potekala operativna vaja članic Savinjsko-Šaleške regije, na vajo se je prijavilo deset članic iz Gasilske zveze Žalec, ki so z uspešno izvedeno vajo ponovno dokazale zmožnost enakopravnega sodelovanja na pravih intervencijah.

S praktičnim delom zaključnega izpita smo 30. 9. 2017 zaključili prvi tečaj za višjega gasilca po novem programu usposabljanja prostovoljnih gasilcev. Tečaj, ki se je pričel že spomladi, je uspešno zaključilo 25 tečajnikov iz 12 gasilskih društev. Tečajnikom za uspešen zaključek iskreno čestitamo in jim želimo, da bodo pridobljeno znanje koristno uporabili pri svojem delu.

V soboto, 7. oktobra 2017, je na Titovem trgu v Velenju potekalo regijsko mladinsko tekmovanje Savinjsko-Šaleške regije, ki so se ga udeležile tudi naše ekipe: pionirji in pionirke gasilskih društev Andraž nad Polzelo, Velika Pirešica, Parižlje-Topovlje, Drešinja vas ter Letuš ter mladinci in mladinke gasilskih društev Polzela, Andraž nad Polzelo, Braslovče, Grajska vas in Drešinja vas. Na državno tekmovanje, ki bo v letu 2018, so se uvrstile ekipe pionirjev PGD Drešinja vas, pionirk PGD Velika Pirešica, mladincev PGD Drešinja vas in mladink PGD Andraž nad Polzelo.

V soboto, 7. oktobra 2017, je v dvorani Doma krajanov v Taboru potekalo že 57. srečanje veteranov in veterank Gasilske zveze Žalec, ki so se ga udeležili tudi nekateri župani občin in predsednik Sveta veteranov Gasilske zveze Slovenije Jože Smole. Na srečanju je bilo skupaj preko 160 udeležencev.

V nedeljo, 8. oktobra 2017, je v Latkovi vasi potekalo regijsko člansko tekmovanje. Naše ekipe so dosegle odlične rezultate, saj so se na državno tekmovanje, ki bo prav tako v letu 2018, uvrstile ekipe članov A PGD Andraž nad Polzelo in PGD Dobrovlje, članic A PGD Kapla Pondor, članov B Levec, starejših gasilk PGD Grajska vas in starejših gasilcev PGD Drešinja vas.

Teden dni kasneje, v soboto, 14. oktobra 2017, je v gasilskem domu na Dobrovljah potekalo meddruštveno člansko tekmovanje v spajanju sesalnega voda.

 

Ob oktobru, ki je tudi mesec varstva pred požari, smo gasilci še posebej aktivni z izvedbami različnih operativnih vaj ter preizkušanju usposobljenosti naših operativnih enot. Letošnji moto je »Ko se zgodi nesreča, naj bodo proste poti«. Gasilci namreč želimo opozoriti na nedostopnost na dovoznih poteh ter na nepravilno parkirana vozila, ki jih ljudje pustijo na intervencijskih poteh. Več o letošnji osrednji temi meseca varstva pred požari na spletni strani Gasilske zveze Slovenije: http://www.gasilec.net/preventiva/mesec-pozarne-varnosti.

Nekaj statistike:

V septembru je bilo 17 intervencij, ki so skupno trajale 30 ur in 30 minut. Najdaljša intervencija je trajala 6 ur in 30 minut, najkrajša pa samo 30 minut.

 

Statistika občinskih poveljstev v GZ Žalec:

V GPO Žalec je bilo 11 dogodkov, kjer je bila potrebna pomoč gasilcev, v GPO Braslovče so bile tri intervencije, v GPO Polzela in GPO Vransko po dve, medtem ko v GPO Tabor intervencij ni bilo.

 

Priloga mesečnemu poročilu Gasilske zveze Žalec:
izsek iz IZPISA VULKAN (GPO Vransko) 
med 15. septembrom in 15. oktobrom 2017

 

16. 9. 2017, GPO VRANSKO

Ob 16.42 so v Zahomcah v GPO Vransko, Gasilska zveza Žalec, opazili, da se je sprožil zemeljski plaz 30 x 10 metrov. Plaz je zasul lokalno cesto do 3 stanovanjskih hiš in poškodoval električni drog. Zemeljski plaz 10 x 5 metrov se je sprožil v Zaplanini, kjer je zasul lokalno cesto. Gasilci PGD Ločica pri Vranskem, Prekopa-Čeplje-Stopnik in Vransko so zavarovali zemeljska plazova. S pomočjo delovnega stroja so 17. 9. 2017 nadaljevali s sanacijo plazu. O poškodbi električnega droga je bil obveščen Elektro Celje.

 

Prispevek pripravil:

Tadej Zupan,
predstavnik GZ Žalec za odnose z javnostmi

Oglejte si tudi