Logo MojaObčina.si

Vransko

DANES
5°C
2°C
JUTRI
6°C
1°C

Mesečno poročilo Gasilske zveze Žalec med 15. oktobrom in 15. novembrom 2021

Dogodki

15. septembra 2021 so v veljavo stopile obsežne spremembe odlokov za omejevanje širjenja epidemije covida-19, ki uvajajo pogoj PCT v veliko večino javnega življenja v državi.

Mesec oktober je tudi mesec požarne varnosti. Letošnja tema je bila požarna varnost v povezavi s potresom in je potekala pod sloganom Po potresu lahko tudi zagori!

Vsako leto oktobra potekajo dejavnosti v okviru projekta "Oktober – mesec požarne varnosti", v kateri Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije pripravi dejavnosti s področja varstva pred požarom za različne ciljne skupine. Namen letošnjega projekta je opozoriti prebivalce na požarno varnost v povezavi s potresom.

Potres je nenadno in sunkovito tresenje tal, ki ga povzročajo nenadni premiki pod zemeljskim površjem. Večina je zelo šibkih in jih ne zaznate, le zelo redki so tako močni, da povzročijo škodo. Slovenija leži na območju, ki je potresom izpostavljeno bolj kot večina evropskih držav, zato je pomembno vedeti, kako zavarovati sebe, ljudi okoli vas in vaše imetje.

Potresa ne morete napovedati ali preprečiti, lahko pa se nanj pripravite. Požar je pogost pojav po potresu. Ob upoštevanju preventivnih ukrepov pred potresom in po njem lahko sami zmanjšate možnost za nastanek požara in tako preprečite še večjo škodo. Poučite se o splošnih preventivnih ukrepih za preprečevanje požara.

V gospodinjstvu preverite, kje in kako se izklopita plin in elektrika. Če boste odsotni dalj časa, zaprite ventil plinske jeklenke in izklopite naprave iz električnega omrežja, varno shranite vnetljive tekočine in nevarne snovi. Priporoča se, da imate v gospodinjstvu vsaj en gasilnik in se ga naučite uporabljati. Poskrbite, da so evakuacijske poti vedno proste in prehodne.

Plinska napeljava se med potresom lahko poškoduje. Zaradi uhajanja plina lahko nastane velika nevarnost za eksplozijo ali požar. Če vonjate plin, opazite poškodbe na napeljavi ali niste prepričani, če je z njo vse v redu: zaprite glavni ventil  – plinsko požarno pipo oziroma ventil plinske jeklenke, prezračite prostor, ne uporabljajte odprtega plamena, kar pomeni, da ne prižigate cigaret, vžigalic, vžigalnikov in podobno, za razsvetljavo ne uporabljajte sveč, plinskih svetilk ali petrolejk, temveč baterijsko svetilko. Po potresu pa naj plinsko napeljavo in naprave pred ponovno uporabo preveri strokovnjak.

Med potresom se lahko razlijejo vnetljive tekočine, kot so bencin, alkohol in kemikalije, zato jih hranite v zaprti embalaži, skladno z navodili proizvajalca. V njihovi bližini zaradi možnosti hlapenja ne uporabljajte odprtega plamena oziroma orodja ali naprav, ki lahko povzročajo iskre.

Če je do požara že prišlo in niste v nevarnosti, požar poskušajte omejiti in pogasiti sami s priročnimi gasilnimi sredstvi ali z ustreznim gasilnikom. Če požara ne morete pogasiti, se umaknite na varno ter pokličite 112. 

Če se med potresom poškodujejo grelne in kurilne naprave ali dimniki, lahko pride do požara, uhajanja ogljikovega monoksida in do zastrupitve. Po potresu naj jih pred ponovno uporabo preveri strokovnjak.

30. oktobra 2021 so se na strokovno ekskurzijo odpravile članice Gasilske zveze Žalec. Najprej so obiskale in si ogledale gasilski dom PGD Šmartno pri Slovenj Gradcu, nato so pot nadaljevale na peklenski sprejem Luciferja in peklenščkov v Peklu pod Uršljo goro, sledil je voden ogled rudnika v Mežicah z vlakcem, za konec pa pogostitev in zaključek  ekskurzije. Za udeležbo na ekskurziji je potrebno izpolnjevati pogoje PCT.

12. novembra 2021 se je pričelo izobraževanje za nižjega gasilskega častnika, ki poteka v skladu z ukrepi v prostorih PGD Šempeter v Savinjski dolini. Izobraževanja se udeležuje 30 tečajnikov.

V obdobju mesečnega poročila so člani Gasilske zveze Žalec opravili 15 intervencij, ki so skupno trajale 18 ur in 30 minut. Najdaljša intervencija je trajala 3 ure in 30 minut, najkrajša pa le 5 minut.

Statistika občinskih poveljstev v GZ Žalec

V GPO Žalec so imeli 12 dogodkov, kjer je bila potrebna pomoč gasilcev, v GPO Polzela dve intervenciji, v GPO Braslovče eno intervencijo, v GPO Vransko in GPO Tabor pa intervencij niso imeli.


Tadej Zupan, predstavnik GZ Žalec za odnose z javnostmi

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi