Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Mesečno poročilo Gasilske zveze Žalec med 15. avgustom in 15. septembrom 2018

Dogodki:

 

V soboto, 18. avgusta 2018, je potekal tradicionalni vsakoletni pohod gasilk Gasilskih zvez Žalec in Prebold na Goro Oljko, ki ga je organizirala komisija za delo članic GZ Žalec pod vodstvom predsednice Suzane Kočevar. Pohoda se je udeležilo 50 gasilk.

 

V soboto, 25. avgusta 2018, je v organizaciji PGD Braslovče v Braslovčah potekala 4. tekma 10. članske lige GZ Žalec.

 

V petek, 31. avgusta 2018, je v gasilskem domu v Gotovljah potekala operativna delavnica za gasilke GZ Žalec na temo Uniformiranost članic in pravila razvrščanja.

 

V soboto, 1. septembra 2018, je v organizaciji PGD Levec na letališču v Levcu potekala 5. tekma 10. članske lige GZ Žalec.

 

Prav tako je v soboto, 1. septembra 2018, v Gasilski zvezi Prebold potekalo regijsko tekmovanje v orientaciji za mladino, na kateri je sodelovalo 15 ekip iz naše gasilske zveze, ki so dosegle odlične rezultate, saj se je kar sedem ekip uvrstilo na državno tekmovanje, kar je več kot polovica vseh udeležencev državnega tekmovanja iz naše regije. Čestitamo vsem.

​Na državno tekmovanje, ki bo 15. 9. 2018 v Moravčah, gredo člani naslednjih PGD v GZ Žalec:

  • pionirke: Velika Pirešica in Drešinja vas
  • pionirji: Drešinja vas
  • mladinci: Drešinja vas
  • mladinke: Ojstriška vas-Tabor
  • gasilci pripravniki: Kapla-Pondor in Šempeter v SD

V nedeljo, 2. septembra 2018, pa je v organizaciji PGD Polzela na igrišču pri OŠ Polzela potekala zadnja, 6. tekma 10. članske lige GZ Žalec. V ligi 2018 je skupaj sodelovalo 19 ekip iz GZ Žalec. Najboljši so bili:

Člani A:  1. PGD Drešinja vas, 2. PGD Andraž nad Polzelo, 3. PGD Letuš

Člani B: 1. PGD Levec, 2. PGD Braslovče

Članice A: 1. PGD Drešinja vas, 2. PGD Kapla-Pondor, 3. PGD Andraž nad Polzelo

Članice B: 1. PGD Braslovče, 2. PGD Andraž nad Polzelo, 3. PGD Vransko

 

V torek, 4. septembra 2018, je ob 13.20 uri v Podvinu pri Polzeli, občina Polzela, Gasilska zveza Žalec, zagorelo v stanovanjski hiši. Ogenj je zajel kurilnico, lesno-betonski prizidek, fasado ter del ostrešja hiše. Klicu na pomoč se je s skupno šestimi vozili odzvalo 32 gasilcev prostovoljnih gasilskih društev Polzela, Andraž nad Polzelo ter Ločica ob Savinji. Pri intervenciji so s kombinacijo notranjih ter zunanjih napadov preprečili širjenje požara na preostali del hiše, pri tem razkrili del strešne kritine ter ogenj dokončno pogasili. Zadimljene prostore so prezračili ter pregledali s termokamero. Po intervenciji so gasilci PGD Polzela na kraju organizirali gasilsko stražo ter objekt s folijo zaščitili pred dežjem. Vzrok požara še ni znan, kriminalistična preiskava še poteka.

 

V petek, 7. septembra 2018, je ob 23.15 uri v Malih Braslovčah, GPO Braslovče, GZ Žalec, v reko Savinjo padla občanka. Gasilci PGE Celje, PGD Braslovče in PGD Parižlje-Topovlje so razsvetlili kraj nesreče, obrežje reke pregledali z reševalnimi psi, del reke pa je pregledala potapljaška enota s čolnom za reševanje na vodi. Pogrešane osebe niso našli.

 

V soboto, 8. septembra 2018, je ob 9. uri zjutraj pod vodstvom Policijske postaje Žalec potekala nadaljnja iskalna akcija osebe, v kateri je poleg policistov in helikopterja Policije sodelovalo 135 gasilcev Gasilske zveze Žalec, in sicer PGD Letuš, Braslovče, Parižlje-Topovlje, Polzela, Trnava, Grajska vas, Gomilsko, Ločica ob Savinji, Šempeter v Savinjski dolini, Vrbje, Griže, Žalec, Gotovlje, Dobriša vas-Petrovče, Liboje in Levec ter iz Gasilske zveze Prebold PGD Groblja, Latkova vas, Sv. Lovrenc, Šešče. Gasilci so kljub povišanemu vodostaju in kalni vodi pregledali obrežje reke Savinje ter reko z dvema čolnoma od mesta dogodka v dolžini približno 16 kilometrov, vendar osebe niso našli. Iskalna akcija se je zaključila ob 12.07 uri.

 

V soboto, 8. septembra 2018, je pri restavraciji Gaj v Mozirju potekalo mladinsko tekmovanje GZ Zgornje Savinjske doline in 3. tekma v 12. ligaškem tekmovanju pionirjev in mladincev savinjsko-šaleške regije 2018.

 

V soboto, 15. septembra 2018, je v Moravčah potekalo državno tekmovanje gasilske mladine v orientaciji, na katerem je sodelovalo 7 ekip iz GZ Žalec. Dosegle so dobre rezultate, najboljša je bila na 7. mestu ekipa gasilcev pripravnikov iz PGD Kapla-Pondor.

 

V soboto, 15. septembra 2018, je potekala slovesnost ob dnevu gasilcev Gasilske zveze Žalec in 140-letnici delovanja PGD Šempeter v Savinjski dolini. Parada, ki se je začela ob 16.30 uri, je potekala skozi Šempeter v Savinjski dolini, v njej pa je sodelovalo 500 gasilcev in gasilk GZ Žalec, gostje iz sosednjih gasilskih zvez in najnovejša gasilska vozila. Na uradnem delu je bil slavnostni govornik predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, ki je podelil tudi najvišja gasilska odlikovanja. Odlikovanje za posebne zasluge so prejeli namestnik David Krk, Friderik Luskar in Karli Vovk. PGD Šempeter je ob obletnici prejelo zlato plaketo GZ Slovenije in plaketo Civilne zaščite, ki jo je podelil član štaba Civilne zaščite zahodnoštajerske regije Boris Lambizer. Prireditve so se udeležili tudi poslanec DZ Aleksander Reberšek, podpredsednik CTIF mednarodnega združenja gasilskih in reševalnih služb Milan Dubravac, župani občin v Spodnji Savinjski dolini, predstavniki sosednjih gasilskih zvez in savinjsko-šaleške regije, uprave za zaščito in reševanje ter drugi. Nato so gasilske enote in helikopter Slovenske vojske prikazale razne dejavnosti (prvi posredovalci, postavitev mobilnega repetitorja, gašenje požara v naravi s helikopterjem Slovenske vojske, ki si ga je kasneje bilo možno ogledati, hkrati z najnovejšo pridobitvijo gasilcev v naši zvezi, novim gasilskim vozilom PGD Andraž nad Polzelo ter avtolestvijo PGD Žalec).

 

Nekaj statistike:

 

V obdobju mesečnega poročila so člani Gasilske zveze Žalec opravili 21 intervencij, ki so skupno trajale 34 ur. Najdaljša intervencija je trajala 9 ur in 50 minut, najkrajša 40 minut.

 

Statistika občinskih poveljstev v GZ Žalec:

 

V GPO Žalec je bilo 16 dogodkov, kjer je bila potrebna pomoč gasilcev, v GPO Polzela so imeli dve intervenciji, GPO Tabor je imeli eno intervencijo,  GPO Braslovče dve intervenciji, GPO Vransko pa intervencij ni imelo.


Tadej Zupan,
predstavnik GZ Žalec za odnose z javnostmi

Oglejte si tudi