Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Evropska sredstva za obnovo gasilskega doma v Prekopi

V spomladanskih mesecih so bili člani protovoljnega gasilskega društva Prekopa Čeplje Stopnik zelo zaposleni s pripravo in prijavo projekta na razpis LAS SSD (Lokalna Akcijska Skupina Spodnje Savinjske Doline). Vodilo pri pisanju razpisa je bila želja, da bi s pomočjo evropskih sredstev uredili ter modernizirali gasilski dom v Prekopi. Nabavili bi še nekaj gasilske in druge opreme ter aktivneje pristopili k izobraževanju članov društva ter zainteresiranih posameznikov izven okvira gasilskega društva. Na ta način bi želeli tudi motivirati mlade, da se pridružijo gasilskim vrstam. V poplavi vseh možnih obšolskih dejavnosti mladi namreč izgubljajo interes za gasilstvo.

 

Zadnja obnova gasilskega doma sega v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, zato je bil že skrajni čas, da se nekaj sredstev vloži v obnovo prostorov.

Ker so sredstva, ki jih društvo prejme s strani občine Vransko ter s strani donacij krajanov, ravno dovolj za pokrivanje tekočih stroškov, si kakšne večje investicije, kot je obnova gasilskega doma, v preteklosti nismo mogli privoščiti. Ker nas v naslednjem letu čaka še veliko večja investicija (o kateri bomo poročali kmalu), o obnovi doma nismo upali niti glasno razmišljati. 

 

Na srečo je bil naš projekt "Učni Center za Zaščito in Reševanje Prekopa" ali skrajšano "UCZR Prekopa" med prijavljenimi 23 projekti izbran za sofinanciranje v višini 24.371,16 evrov. Naše društvo bo za izvedbo projekta prispevalo 9.043,90 evrov. 

 

V sklopu projekta se bo kompletno obnovilo manjšo garažo, prostor za druženje ter sejno sobo v prvem nadstropju (izolacija prostora, ogrevanje, izdelava sanitarij ter nabava multimedijske opreme). 

Za potrebe izobraževanja se bo nabavila nova gasilska oprema. 

Velik poudarek bo tudi na izobraževanju zainteresirane javnosti, zato bo nabavljen simulator za delo z defibrilatorjem (AED) ter set interaktivnih lutk, na katerih se bo izvajal trening oživljanja.

 

Dela na projektu so se uradno začela 15. 8. 2020, pričakujemo pa, da bi z obnovitvenimi deli lahko končali predvidoma do občnega zbora v prvih mesecih naslednjega leta.

 

Za pomoč pri pripravi projekta bi se radi zahvalili g. Marku Krajncu ter ge. Mirjani Bevanda iz LAS SSD. Oba sta ogromno pomagala in brez njiju bi bila naša pot do teh sredstev veliko težja.

 

Želeli bi se zahvaliti tudi našim projektnim partnerjem, brez katerih izvedba projekta ne bi bila mogoča: Osnovni šoli Vransko-Tabor, RO-KO Projektu Rok Šoštar, s. p., ter zavodu GROZD URE in OVE.

 

Ob tej priložnosti bi povabili vse zainteresirane za pomoč sočloveku, da se pridružijo gasilskim vrstam. Naši člani se dobivajo v gasilskem domu v Prekopi vsak petek ob 20.00 (v zimskem času ob 19.00). Veseli bomo novih članov.

 

Na pomoč!

 

Robert Novak

Oglejte si tudi