Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Vaja in dan odprtih vrat PGD Ločica

Oktober je mesec požarne varnosti. To pa ne pomeni, da se samo gasilci ukvarjamo z aktivnostmi, ampak je pomembno, da se tudi ostali ljudje zavedajo, kaj je za njih nevarno in kako  ravnati ob nevarnosti, kajti začetni požar lahko pogasi gasilni aparat, za razviti požar pa še včasih cisterna vode ni dovolj. Zato smo se v našem društvu odločili, da bomo 27. oktobra odprli vrata društva in razkazali nekaj gasilske tehnike in tehnologije .

Čeprav se je ogled gasilskega doma začel ob 15. uri, je ob 9.00 potekala vaja GPO Vransko, ki se je udeležila tudi PGD Ločica pri Vranskem. Vaja je potekala pri domu ostarelih in je bila ocenjena kot uspešno opravljena. Po vaji smo se odpravili v dom, kjer smo očistili opremo in se začeli pripravljati za Dan odprtih vrat.

 

Ob treh smo začeli s predstavitvijo naše opreme. Prikazali smo gašenje vnetljivih tekočin z gasilnim aparatom s prahom in vodo. Pokazali smo top na cisterni, gašenje s peno in tudi črpanje z motorno brizgalno. Najmlajši so lahko tudi sami >>špricali<< z brentačo. Vsi so lahko tudi poskusili dihalne aparate. Prikazano je bilo pa tudi, kaj se zgodi, če pregreto olje poskušamo pogasiti z vodo in še pravilen način gašenja le-tega. Namen vsega je bilo ozaveščanje ljudi o nevarnostih in o pravilnih načinih gašenja.

 

Poleg gasilstva so si lahko obiskovalci izmerili še krvni tlak, sladkor in holesterol, kajti v dogovoru z zdravstvenim domom Žalec so ta dan opravljali brezplačne meritve.

 

Čeprav  smo pričakovali več vaščanov, je bil dan uspešno zaključen. Upamo, da so udeleženci izvedeli kaj novega, kar jim bo pomagalo pri požarni preventivi. Ob tej priložnosti se zahvaljujem Zdravstvenemu domu Žalec, vsem članom društva in vsem ostalim, ki so na kakršen koli način pomagali pri uresničitvi Dneva odprtih vrat.

 

Na pomoč!

 

                                                                              Poveljnik: PGD Ločica pri Vranskem

                                                                                                       Anton Urankar

 

   

Oglejte si tudi